24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci Kanbal haberlerinden dolayı belediyeye alınmadı

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kayyum döneminde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve cinsel taciz skandallara ilişkin haber yapan MA muhaberi Ahmet Kanbal'ın belediye binasına girişi İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla engellendi. Kanbal'a, "talimat yukarıdan" yanıtı verildi.
Mardin Büyükşehir Belediyesi, HDP'nin kayyum yönetiminde iken 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden kazandığı belediyelerden. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, kayyum döneminde yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak ve cinsel taciz gibi haberleri yaptığı için polis tarafından belediyeye alınmadı.
 
Haber kaynakları ile görüşmek üzere belediyenin hizmet binasına giden gazeteci Kanbal, İçişleri Bakanlığı talimatıyla binanın girişinde görevlendirilen polislerce durduruldu. Polisler bina girişinde durdurdukları Kanbal'dan önce kimlik istedi. Kimliğini veren Kanbal'ın yanına bir süre sonra geri gelen bir polis amiri; "içeriye giremeyeceğini" söyledi. 
 
'TALİMAT YUKARIDAN' DENİLDİ
 
Nedenini soran Kanbal'a, "talimat bu şekilde" yanıtı verildi. Kanbal'ın talimatın kimden olduğunu sorması üzerine ise, "Biliyorsun kimden olduğunu, Ahmet Türk olacak hali yok. Talimat yukarıdan" denildi. Aldığı bu yanıt üzerine yazılı belge isteyen Kanbal'a, yine "Bugün veremiyoruz, yarın gel" yanıtı verildi.
 
MA muhabiri Kanbal, engellemeye ilişkin şunları söyledi: "Israrla hukukun yazılı işlediğini ve yazılı belge olmadan kararın geçersiz olduğunu söyledim. Belediyeye bir yurttaş olarak girme hakkım olduğunu ve engellenemeyeceğini ilettim. Gerekçesini ve yazılı talimatı görmek istedim. Ancak 'Nedenini biliyorsun. Biz senin Nusaybin'de de burada da neler yazdığını biliyoruz' diyerek içeriye girmeme izin vermediler. Valiliğe gidip sormam halinde öğreneceğimi söylediler." 
 
Maruz kaldığı engelleme nedeniyle yarın yeniden belediyeye gidip, engellenmesi halinde yazılı belge isteyeceğini söyleyen Kanbal, belge sunulmadan engellenmeye devam edilmesi halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.
 
Kanbal'ın belediye binasına girişine engel olunması ile, yerel seçimlerin ardından İçişleri Bakanlığı talimatıyla HDP'nin kazandığı bazı belediyelerin girişinde oluşturulan kontrol noktaları ve görevlendirilen polislere nasıl bir misyon biçildiği de anlaşılmış oldu.