24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci Evrim Kepenek serbest bırakıldı

Bianet Editörü Evrim Kepenek, savcılığa ifade vermek üzere bu sabah İstanbul Adliyesine getirildi. Savcılık ifadesinin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı

Bianet Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İşyeri Temsilcisi Evrim Kepenek, bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine getirildi.

Polis, Kepenek’i adliyeye götürdüğü sırada metal kelepçe taktı.

Kepenek’in savcılıktaki ifade işleminin ardından yurtdışına çıkış yasağı ve ayda bir imza vermek şeklindeki adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmedildi.

NE OLMUŞTU?
Dün sabah saatlerinde Mezopotamya Haber Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz İzmir, Fırat Can Arslan Ankara’da, serbest gazeteci Sibel Yükler Ankara’da gözaltına alındı. Ardından da bianet kadın ve LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek İstanbul’da evine düzenlenen polis baskının ardından gözaltına alındı. Gazeteci Evrim Deniz de Diyarbakır’da ifade vermek üzere gittiği polis merkezinde gözaltına alındı.

Gazetecilerin, Diyarbakır'da 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan heyet üyesi eşinin görev yerlerinin değiştirilmesine dair haberi paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi. Gazetecilere, "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği" iddiası yöneltildi.

Savcılık ifadeleri alınan Akyüz ve Deniz tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Savcı, gazeteci Yükler ve Arslan’ı ise ifadelerini almadan hakimliğe sevk etti.

Hakimliğe sevk edilen Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken Arslan, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)” suçlamasıyla tutuklandı.