21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransız şeker tekeli Tereos'a IŞİD?e yardım davası

Fransız şeker tekeli Tereos?a, IŞİD?e silah yapımında kullanılan sorbitol isimli yapay tatlandırıcıyı sevk ettiği suçlamasıyla dava açıldı
Fransız şeker tekeli Tereos, IŞİD’e silah yapımında kullanılan sorbitol isimli yapay tatlandırıcıyı sevk etmekle suçlanıyor. 
 
Tereos, IŞİD’in daha önce Irak’ta potasyum nitratla karıştırdığı sorbitolle roket itici yakıt ürettiğini bile bile bu yapay tatlandırıcıyı Suriye’ye göndermeye devam etti. 
 
Bu bilginin ortaya çıkmasının ardından şirket hakkında dava açıldı. Şirket, "terörizm eylemlerinde bulunmak" ve "terörizm eylemlerine suç ortaklığı yapmak"la suçlanıyor. 
 
Avrupa Birliğine bağlı çalışan, çatışma alanlarındaki silahlanmayı inceleme kuruluşu Conflict Armament Research (CAR), 2016 sonunda IŞİD'in işgalinden kurtarılan Musul'da silah deposunda Tereos’a ait sorbitol dolu onlarca torba bulmuştu.
 
CAR aralık 2017’de raporunu yayımladığında, Tereos’tan Musul’da bulunanlardan sonra yüksek riskli denilen bölgelere sorbitol tedarikini durdurduğu açıklaması gelmişti.
 
Ama Fransız şirketine dava açan iş ortakları, şirket içi soruşturma sonucunda, Musul’daki bulgulardan sonra da, ocak ve temmuz 2017’de olmak üzere iki kez Suriye’ye sorbitol sevkiyatı yapıldığının saptandığını duyurdu.