21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da Sarı Yelekliler eylemini bastırma yasası meclisten geçti

Fransa'da hükümet, yeni yasa tasarısıyla Sarı Yelekliler biçimindeki toplumsal hareketi bastırma hedefi doğrultusunda yeni bir aşamaya geçti. Yasa tasarısında valilere eylemleri yasaklama yetkisi de veriliyor.
Sarı Yelekliler eylemlerinin gücü, devamlılığı ve çapı karşısında geri adım atarak diyalog süreci başlatan Fransa hükümeti, 15 Mart'ta bitecek olan Büyük Ulusal Münazara'ya denk gelecek şekilde yeni eylem yasasını meclisten geçirdi.
 
115 "hayır" ve 18 "çekimser" ve 210 "evet" oyu alan tasarı yürürlüğe girmeden önce Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından incelenecek.
 
Tasarının, valilere, 'tehdit oluşturanların' eylemlere katılmasını yasaklamasına izin veren maddeleri ise ocak ayında onaylamıştı. Yasağa rağmen eyleme katılanların 6 ay hapis cezası ve 7 bin 500 avro para cezasına çarptırılacağı ifade edilmişti. Eylem yasağı getirilen bu kişilerin tüm bilgilerinin, bir listede yer alacağı belirtilmişti.
 
Ayrıca eylyemlerde ortaya çıkan zararın maliyetinin de eylemciler tarafından karşılanması öngörülüyor. Böylelikle Fransız hükümeti, taktik gereği en güçlü olduğu dönemde Sarı Yelekliler karşısında atamadığı adımları, daha elverişli ortamlar oluşturarak atma aşamasına geçmiş görünüyor.
 
Sarı Yelekliler ise iki hafta öncesinden, Büyük Ulusal Münazara'nın sona erişiyle beraber taleplerinin karşılanmaması halinde "Paris'i işgal" mottosuyla 18. hafta eylemlerinde vites yükselteceklerini ilan etmişlerdi.