18 Eylül 2024 Çarşamba

Fransa'da öğrencilerin üniversiteleri işgal eylemleri sürüyor

Fransa'da öğrencilerin işgal eylemleri sürdürüyor. Üniversitelerde yapılan işgal eylemlerine grevdeki demiryolu işçileri ve postacılar destek verdi.
Fransa'da öğrenciler ülke çapında işgal eylemleri düzenleyerek hükümetin eğitim reformunu protesto etmeye devam ediyor. Bir çok üniversitede polis saldırısına maruz kalan öğrenciler pes etmiyor.
 
Arcueil bölgesinde toplanan ögrenciler, Paris Nanterre Üniversitesi'nde 11 Mayıs günü yapılacak final sınavlarını engellemek için işgal eylemi yaptı. Eyleme grevci demiryolu işçileri ve postacılar destek verdi.
 
Polisin yoğun yığınak yaptığı üniversitede ''Hep birlikte genel grev'' sloganı atan üniversitelilere polis biber gazı ve kalkanlarıyla saldırdı. Polis saldırısı sonucu birçok öğrenci yaralandı.
 
Üniversite yönetimi Cuma ve Cumartesi günü yapılması planlanan sınavların iptal edildiğini duyurdu.
 
Üniversitede bulunan Boyun Eğmeyen Fransa üyesi Eric Coquerel polisin, eylem yapan üniversitelilere biber gazı ile saldırmasını 'kabul edilemez' olarak niteledi.
 
Aynı gün Paris-VIII ve Rennes-II üniversitelerinde de işgal eylemi yapıldı. Birçok üniversitede yapılan eylemlerden dolayı sınavlar iptal edildi.
 
8 Mart'ta kabul edilen eğitim reformu, öğrencilerin üniversitelere kabul edilmesi için yeni şartlar getiriyor. Değişiklikler Eylül 2018'de yürürlüğe girecek.
 
Sendikalar ve üniversite öğrencileri 'seçme'nin, eşit eğitim hakkına aykırı olduğu gerekçesiyle reforma karşı çıkıyor.