26 Eylül 2024 Perşembe

Fransa'da 'genel güvenlik' yasa tasarısı protesto edildi

Fransa parlamentosunda görüşülmeye başlanan "genel güvenlik" yasa tasarısına karşı gazeteciler, sendikalar, öğrenciler, avukatlar, Sarı Yelekliler'in aralarında olduğu birlerce kişi Ulusal Meclis önünde eylem yaptı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, görevde olan polis ve askerlerin görüntülerinin herhangi mecrada yayımlanmasını yasaklayan "genel güvenlik" yasa tasarısına karşı protesto eylemleri düzenlendi.

Yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüşülmeye başlandığı saatlere yakın binlerce kişi parlamento binası yakınındaki Saint-Germain bulvarında toplanarak tasarıyı protesto etti.

CGT sendikası, hukukçu, gazeteci ve Sarı Yeleklilerin de aralarında bulunduğu kitleye Fransız polisi zaman zaman gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.

Eyleme katılan Sarı Yelekliler "sağlık krizini fırsata çevrilerek Fransa'nın bir polis devletine dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

La République en Marche (LRM) ve müttefiki Agir tarafından meclise sunulan ve 17-20 Kasım'da karara bağlanacak "küresel güvenlik" tasarısının 24. maddesinde görevde olan polis ve askerlerin kimliklerinin basın yoluyla yayınlanması durumunda kişilere 45 bin euro para cezası ya da 1 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Sarı Yelekliler eylemlerinin ikinci yılı dolayısıyla birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi.

TEMİZLİK VE KANALİZASYON İŞÇİLERİ SÜRESİZ GREVDE
Aynı gün Paris'te temizlik hizmetleri binası önünde bir araya gelen kanalizasyon ve temizlik işçileri süresiz grev başlatarak eylem yaptı. Beş katlı binanın üstüne çıkan işçiler pullama yaparak caddeleri adeta kağıtla kapladılar, çöp kovalarını ateşe verdiler.

Kamu hizmetlerin dönüşüm yasasına karşı çıkan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesleki tanımlamanın yapılmasını talep ediyor.

Eylemci işçiler "Ciddi anlamda sağlık endişesi yaşıyoruz. İş kıyafetlerimiz bizi yeterince korumuyor. İş atölyesinde ki havalandırma 11 yıldır çalışmıyor" dedi.

CGT iş yeri temsilcisi "pandemi sürecinde günlük 35 euro prim sözü tutulmadı. Grev devam edebilir" dedi.

Her gün 3 bin ton çöpün toplandığı Paris'te grev nedeniyle toplanmayan çöplerin grevin üçüncü gününden itibaren kenti felç etmesi bekleniyor