26 Eylül 2024 Perşembe

Fransa KP Genel Sekreteri Roussel: Kapitalizmi yıkmalıyız

Fransa Komünist Partisi (KP) Genel Sekreteri Roussel, işsizlikten, yoksulluğu, iklim krizinden ekolojik saldırılara kadar tüm sorunların kapitalist sistemin sonuçları olduğunu belirtti, "Kapitalizmi yıkmalıyız" dedi.

Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Fabien Roussel, ekonomik durum başta olmak üzere ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

JungeWelt gazetesine değerlendirme yapan Roussel, Fransa'da ekonomik krizin korona salgınıyla ağırlaştığını, bununla birlikte işsizlik oranında artış olduğunu ve toplumdaki yoksulluk düzeyinde büyük arttış yaşandığını kaydetti. Roussel, "Önümüzde zor bir süreç bizi bekliyor. Daha güçlü ve örgütlü bir Komünist Partisine ihtiyacımız var. Yeni dönemin kadroları ideolojik eğitime ağırlık vermelidir ve Fransa halkını kapitalizm yerine yeni ekolojik bir toplumsal model için kazanmalıdır" dedi.

'SOL SOSYALİST PARTİLERİN İTTİFAKINI DESTEKLİYORUZ'
Fransa'daki ittifak politikasını da değerlendiren Roussel, "2012 ve 2017 Cumhurbaşkanlık seçimlerinde sol ittifak (Front Gauche) ile hareket etmemiz önemliydi ancak 2017'deki seçimlerde görüldüğü gibi bu ittifak artık fiilen yok olmuş durumda. Politik olarak sol ve sosyalist partilerin ittifakını destekliyoruz ama bunun hayata geçmediği koşullarda Fransa halkı seçeneksiz kalmamalı, güçlü bir Komünist Partisi olmalıyız" dedi. Son yerel seçimlerde Villejuif ve Bobigny kentlerindeki seçimleri kazandıklarını ve ilk defa Marsilya, Montpellier, Nancy ve Strasburg'da belediye meclis üyelerini arttırdıklarını söyledi. 

'SARI YELEKLİLER HAREKETİNİN DIŞINDA KALAMAYIZ'
Sokak eylemleri ile dikkat çeken Sarı Yelekliler hareketini değerlendiren Roussel, şunları söyledi: "Komünist Partisi olarak bu hareketin dışında kalamayız. Bu hareketin temel politik hedeflerini bizde savunuyoruz. Bu hareket başta 'herhangi bir partinin etkisi altında kalmak istemiyoruz' dedi ve bazı süreçlerde ciddi sıkıntılar yaşadık. Ancak biz o diğer partiler gibi değiliz ve bunu onlara ilettik. Sarı Yelekliler hareketinin eylemi hükümeti adım atmaya zorladı ve özellikle toplumda bu konuları gündeme sokmuş oldular. İnsanlar artık konuştu ve Cumhurbaşkanı dinlemek zorunda kaldı" dedi.

YAPILMASI GEREKENLER...
Fransa'da ilk olarak daha adil bir vergi sisteminin oturtulması gerektiğine dikkat çeken Roussel, ilk adım olarak da büyük tekellerin ödediği vergilerin arttırılması gerektiğini söyledi. Roussel, şöyle devam etti: "Bu ilk adımdır ama yetmez. Üretimi artık insanların hizmetine sunmalıyız ve ekolojik dengelere dikkat etmeliyiz. Bu bakımda çalışma saatlerinin kısatılması, emeklilik yaşının 60'a düşürülmesi, işçi ve emekçiler, işyerlerinin kararlarına dahil edilmeli ve kamu imkanları ise denetime açık olmalıdır." Roussel, sos sosyalist harekette buna ilişkin ciddi tartışmalar yapıldığını da sözlerine ekledi. 

'EKOLOJİK KAPİTALİZM YOKTUR, YIKMALIYIZ'
Roussel, "Bugün toplumda iklim ve ekoloji üzerine çok tartışma yürütülüyor ama 'ekolojik kapitalizm' diye birşey yoktur ve olamaz. Sonra kapitalizm kendisidir. Ondan dolayı kapitalizmi yıkmalıyız. 1920 yılında Tours kentinde Sosyal demokrat, Sosyal liberal ve devrimciler arasında yaşanan tartışmayı bugün yeniden yaşıyoruz. Biz kapitalizmi aşmalıyız diyoruz" diye konuştu.