21 Eylül 2024 Cumartesi

Frankfurt'ta coşkulu Newroz kutlaması

Frankfurt'ta on binlerce kişinin katılımı ile kutlanan Newroz'da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve açlık grevi direnişçilerine dikkat çekildi. Rojava'da TSK saldırısı sonucu şehit düşen MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz alanda anıldı.
Her yıl düzenlenen Almanya merkezi Newroz bu yıl Frankfurt kentinde onbinlerin katılımı ile gerçekleşti. Tecrite karşı direniş bayrağını yükselten başta Leyla Güven, Strasbourg ve hapishanelerdeki açlık grevcilerinin ana gündem olduğu yürüyüşte sık sık Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit protesto edildi.
 
Kuzey Almanya kolu ve Güney Almanya kolu olarak iki güzergahta gerçekleşen yürüyüş büyük bir coşku ile Newroz alanında buluştu. Yürüyüş esnasında tecrit karanlığını yırtmak için bedenlerini feda eden Uğur Şakar, Zülküf Gezen ve Ayten Becet için sloganlar atıldı.
 
BAYRAM NAMAZ ÖLÜMSÜZDÜR
MLKP kortejininde bulunduğu Newroz yürüyüşü esnasında MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ın ölümsüzleştiği haberinin ulaşması ile birlikte MLKP'liler ve dostları sık sık "Baran Serhad ölümsüzdür", "Yaşasın Rojava devrimimiz", "Şehitler yaşıyor MLKP savaşıyor" sloganları attı. Ayrıca Newroz alanında da Bayram Namaz anıldı. Newroz alanında KGÖ'lüler "Bayram Namaz ölümsüzldür" pankartı astılar.
 
Kitlenin alana ulaşmasının ardından Newroz kutlaması Ey Raqip marşı ile başladı. Açlık grevi direnişçilerinin selamlandığı kutlamada Kawa temsilcileri Nazlı Emektar, Emin Deniz, Di Linke temsilcisi, MLKP temsilcisi, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur birer konuşma yaptı.
 
Sahnede onbinlerin önünde konuşan MLKP temsilcisi "Hapishanede, sokakta, şehirde dağda direnen, sosyalizmn ve partisinin bayrağını her daim yüksekte tutan adanmış komünist Bayram Namaz'ın anılarını mücadelemizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit, açlık grevi direnişi ve Avrupa ülkelerinin sessizliğine dikkat çekildi. Halkların Newrozu'nu kutlayarak konuşmasına başlayan KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, bu yılki Newroz'u fedai eylemi gerçekleştiren direnişçilere adadıklarını belirtti.
 
KÜRTLER AVRUPA'DA KURUMLARINA SAHİP ÇIKACAKTIR
 
Tecrit kırılana kadar her alanda eylemde olacaklarını kaydeden Göksungur, "Fedai eylemleri gerçekleştiren arkadaşlarımızın anısına bağlı kalmak için mücadeleyi daha fazla yükseltmeliyiz. Size KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç'un selamını getirdim. Bizler de başta Leyla olmak üzere süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki yoldaşları selamlıyoruz, Newrozlarını kutluyoruz. İnsanlık düşmanı IŞİD çetelerinin yok edildiği bir Newroz kutlaması içerisindeyiz. Rojava toprakları artık barbar IŞİD çetelerinden alındı" dedi.
 
Kürt halkının 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin cevabını Newrozlarda verdiğini söyleyen Göksungur, "31 günü Kürdistan halkımız direnişi ile iradesine kavuşacaktır. AKP-MHP faşist iktidarı gereken cevabı alacaktır. Alman hükümetine sesleniyoruz, siz AKP-MHP faşizmi ile eş değer faşist politikalar uyguluyorsunuz. Kürt halkından baskınızı çekin, çünkü Avrupa'daki Kürtler kurumlarına sahip çıkacaktır. 'Tecridi kıralım faşizmi yıkalım Kürdistan'ı özgürleştirelim' hamlesinde şehit düşen yoldaşlarımızın mücadelesine sahip çıkalım, her gün her yerde alanlarda olalım. Serok Apo üzerindeki tecridi ancak bu şekilde kırabiliriz" diye konuştu.
 
AÇLIK GREVİ DİRENİŞÇİLERİNDEN DİRENİŞ MESAJI
 
Newroz kutlaması, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Mele Mustafa Tuzak, Ömer Bağdu, Cemal Kobanê ve Şiyar Xelil sahneye çıkarak halkı selamladı.
 
Mitingde Avrupa Tecride Karşı Yaşam Platformu adına ortak açıklamayı Zeynep Diren okudu. Açlık grevi direnişçilerini selamlayan Diren, halkın Newrozunu kutladı.
 
2019 Newrozunun direniş Newrozu olduğunu söyleyen Diren, "Bizler faşist Türk devletinin halklarımıza ve ezilenlere dayattığı tekçi tecride karşı Leyla Güven şahsında yaşamı savunuyoruz. Onurlu bir yaşam için bedenini açlığa yatıran binlerin sesini duyurmak için, iradelerini dışarıya taşımak için, sokaklarda yankılatmak için onlarca kurum Tecride Karşı Yaşam Platformunu oluşturduk. Açlık grevinde bulunan direnişçilerin bizlere mesajını 'birleşin ve harekete geçin' olarak okuduk" dedi.
 
Diren konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaşadığımız kentlere, çalıştığımız işyerine, okullara, yaşamın her alanına açlık grevleri çığlığını taşıyalım. Kentlerde tecride karşı yaşam platformlarını kuralım. İnatla insanlara açlık grevcilerinin taleplerini anlatalım. Medya ambargosuna inat sesimizin duyulması için binler, on binler, yüz binler olup sokaklara çıkalım, harekete geçelim."
 
Açlık grevi direnişçileri yaptıkları konuşmada, tecrit sona erene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
 
KJK ve Gençlik Meclisi'nin mesajlarının da okunduğu Newroz kutlaması Dilovan, Nuarin, Grup Abdal ve folklor grubunun sahne almasının ardından halaylarla sona erdi.