24 Eylül 2024 Salı

Firari sanıklar bakımından süren Suruç davasına çağrı

Suruç katliamının ana davasının tutuklu tek sanık Yakup Şahin'e verilen cezayla kapatılması ve sorumlularının aklanması girişiminin ardından dava sürüyor. Tefrik edilmesiyle birlikte firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali bakımından 4 Temmuz'da Urfa 5. ACM'de görülecek duruşmaya Suruç Aileleri İnisiyatifi çağrı yapıyor.

33 düş yolcusunun ölümsüzleştiği Suruç katliamının 8. yılında sokak sokak yürütülen adalet mücadelesinin yanı sıra mahkeme salonlarında da adalet arayışı sürüyor.

Aileler, yaralılar, tanıklar ve avukatlar devletin faili olduğu bu katliamın asıl sorumlularının korunduğu mahkemelerden gerçek bir adalet çıkmayacağını biliyor, fakat duruşmalarda IŞİD-MİT işbirliğinin gözler önüne serilmesi için mücadele ediyor. Katliamın ardından evli olduğu kadının öldürüldüğünü iddia ettiği Deniz Büyükçelebi'nin Suriye rejim güçlerinin elinde olduğu, İlhami Bali'nin ise kırmızı bültenle arandığı dönemde devlet hastanesinde tedavi gördüğü daha sonra ise İdlib'e geçtiği dava avukatları tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Katliamın tüm sorumluluğu üzerine yıkılan Yakup Şahin de karar duruşmasında, "Bana geldiler, işbirliği teklif ettiler sonra da unuttular" diyerek kapalı kapılar ardındaki kirli pazarlığı itiraf etmiş; O'nun bu itirafı, yıllar önce yargılanan polislerden Ahmet Oğuz Davarcı'nın, "Bize gelene kadar Adıyaman, Gaziantep, Urfa istihbaratları var. MiT'ten bahsetmiyorum bile. Söylediğimde sana ne MİT'ten diyorlar" sözleriyle açıkladığı IŞİD-MİT ortaklığını desteklemişti.

Suruç katliamı ana davası sanıklardan Yakup Şahin bakımından Ekim 2021'de kapatıldı. Tefrik edilmesiyle birlikte firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali bakımından devam ediyor.

Gözlerden uzak Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülen davanın 24., tefrikten sonra ise 4. duruşması görülecek.

4 Temmuz'da gerçekleşecek duruşma için çağrı yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi, saat 09.00'da Urfa 5. ACM'de olacaklarını duyurdu.