26 Eylül 2024 Perşembe

Filistinli örgütler: Biden'ın seçilmesiyle ABD'nin Filistin politikası değişmeyecek

Joe Biden'in ABD seçimlerini kazanmasını değerlendiren Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, Biden'a Yüzyılın Anlaşması'ndan vazgeçme çağrısı yaptı. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Şihab ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Şaas ise ABD'nin Filistih politikasını değiştirmeyeceğini ifade etti.

Filistinli örgütler Joe Biden'in ABD seçimlerini kazanmasını ve Filistin davasına etkilerini değerlendirdi.

HENİYYE'DEN BIDEN'A YÜZYILIN ANLAŞMASI'NDAN VAZGEÇME ÇAĞRISI
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, "Yeni seçilen yönetimden, Yüzyılın Anlaşması planından, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararından vazgeçmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

İSLAMİ CİHAD: ABD'NİNFİLİSTİN POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ
İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab, "Filistin'in ABD yönetimleriyle acı tecrübeleri oldu. ABD, İsrail yanlısı ve Filistin halkı karşıtı bir geçmişe sahip" dedi. Seçimlerin ardından ABD'nin Filistin davasına yönelik politikasında bir değişiklik beklemediklerini belirten Şihab, "Eğer ABD, başta Filistin halkı olmak üzere Arap ve İslam haklarıyla ilişkilerindeki kara geçmişini temizlemek isterse yapması istenilen çok şey var" ifadesini kullandı.

Şihab şunları kaydetti: "ABD'nin İsrail'e verdiği destek, Filistin halkının maruz kaldığı katliam ve etnik temizlik suçlarının doğrudan sebebi oldu. Filistinliler, Trump yönetiminin yaptıklarını unutmayacak. İsrail Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını, Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesini ve Arap ülkelerinin İsrail'le normalleşme anlaşmaları imzalamaya zorlanmasını unutmayacak."

ABBAS'IN ÖZEL TEMSİLCİSİ ŞAAS: FİLİSTİN MESELESİNDE ABD'NİN DURUŞUNDA STRATEJİK BİR DEĞİŞİM BEKLEMİYORUZ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şaas, "(Filistin için) Donald Trump'ın döneminden daha kötü bir dönem olmadı, ondan kurtulmak bir kazanımdır" dedi.

Filistin davasına ilişkin ABD'nin duruşunda stratejik bir değişim beklemediklerini vurgulayan Şaas, "Biden ve yardımcısı Kamala Harris'ten duyduğumuza göre, daha dengeli olacaklarını, (İsrail Başbakanı) Netanyahu'nun peşinde daha az yürüyeceklerini ve dolayısıyla bize Trump'tan daha az zararlı olacaklarını düşünüyorum" diye kaydetti.