21 Eylül 2024 Cumartesi

Feribot kazası sonrası Musul Valisi ve Musul Sağlık Müdürü'ne uzaklaştırma

Irak'ta 100'ün üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden olan feribot kazasından dolayı Musul Valisi Nufeyl Hammadi görevinden uzaklaştırıldı.
Irak Başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Adil Abdulmehdi, Musul Valisi Hammadi'yi 100'ün üzerinde insanın hayatını kaybetmesine yol açan Dicle Nehri açıklarındaki feribotun batmasından dolayı açılan soruşturma süreci tamamlanana kadar görevinden uzaklaştırıldı.
 
Irak İnsan Hakları Komiserliği Musul Ofisi tarafından yapılan açıklamada feribot kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının 93 olduğunu belirterek, "62'si kadın 19'u çocuk ve 12'si erkek. Kazada 59 kişi hala kayıp" ifadelerine yer verilirken, can kaybına dair daha önce diğer yetkili kurumlar tarafından yapılan açıklamada sayının 100'e ulaştığı bilgisi paylaşılmıştı.
 
Başkent Bağdat'ta ise durumu ele almak için zirve toplantısı düzenlendi. Dün akşam düzenlen toplantıya Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdülmehdi ve Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi katıldı. Dün sabah saatlerinde Musul'u ziyaret eden Halbusi, kentin yönetiminde değişiklik yapılması gerektiğini söylemişti.
 
KRİZ MASASI KURULMA TALİMATI
 
Başbakan Adil Abdülmehdi, meydana gelen faciayı takip etmek amacıyla kriz masası kurmak için talimat verdi. Abdülmehdi'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, kaza sonrası Musul kentindeki durumu ele almak için, Genelkurmay Başkanlığına bağlı ve Musul Üniversitesi Başkanı, Musul Operasyonlar Komutanı ve Musul Polis Müdürü'nden oluşan bir kriz masası oluşturulduğu kaydedildi.
 
16 GÖZALTI
 
Musul Operasyonlar Komutanlığı Komutanı General Necim Ciburi yaptığı açıklamada, feribot kazası ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 16 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.
 
MUSUL İL SAĞLIK MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI
 
Ninova İl Meclisi, 100'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği feribot kazası ile ilgili olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Ninova İl Sağlık Müdürü Felah Tay'ın görevden uzaklaştırılmasına karar verildi.
 
Karar gerekçesinde, Sağlık Müdürü'nün gerçekleşen olaya ilişkin duyarsız yaklaşımı ve olayın duyulmasından sonra, olay yerine ekipleri geç göndermesi, müdahalenin zamanında yapılmaması olarak gösterildi.
 
Yapılan açıklamada ayrıca, kapasitesinden fazla yolcu alması sonucu batan feribotta 103 kişinin hayatını kaybettiği, 55 kişinin de kurtarıldığı belirtildi.
 
Onlarca kişinin akıbetinin de belli olmadığı vurgulandı.