24 Eylül 2024 Salı

Faşist Türk devleti işgal ettiği Girê Spî'de halkı asimile ediyor

Faşist Türk burjuva devleti 2019 yılında işgal ettiği Serêkaniyê ve Girê Spî'de, işgal altındaki diğer bölgeler gibi asimilasyon politikasını sürdürüyor. Bu kapsamda işgal bölgelerinde açtığı okul ve üniversitelerde Türkçeyi zorunlu dil haline getiriyor. Eğitim müfredat kaynaklarını Türkçe yapıyor. Bölge halkını göçe zorlayarak başka bölgelerden halkları işgal alanlarına yerleştirerek demografik yapıyı değiştiriyor.

Faşist Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında bölge halkına asimilasyon politikasını dayatıyor, bölgenin demografik yapısını değiştiriyor.

ANHA yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, işgal altındaki Türk devletinin denetiminde olan Girê Spî Yerel Meclisi'nin dün Türkçeyi iyi öğrenen 30 çocuğa ödül verdiğini bildirdi. Faşist Türk devleti, işgal altındaki bölgelerde ilköğretim, lise ve üniversitelerde Türkçeyi zorunlu dil haline getirdi. Eğitim materyalleri ise Türkçe. Öğretmenlere ise bu okullarda eğitim verebilmeleri için belirlenen eğitim devrelerine katılma zorunluluğu dayatılıyor.

İşgalin başladığı tarihten bugüne Efrîn'den, Serêkaniyê' ye kadar asimilasyon politikasını halka dayatıyor. Bölge dışarıdan halklar getirerek bölgenin demografik yapısını değiştiriyor. Aynı asimilasyoncu, ırkçı politikayla bölgenin tarihini yok ediyor. Talancı, kültür düşmanı işgalci Türk devleti Efrîn'in mücadele sembollerinden olan Demirci Kawa heykelini yıktı, Êzidi halkına ait tarihi değerde olan eserleri tahrip etti. Kuzey Kürdistan'da uyguladığı politikanın benzeri köy, sokak, meydan ve kavşaklarının Kürtçe isimlerini değiştirdi. Bölgede resmi kurumlar ve caddelerde Türk devletine ait bayraklar asıldı.