24 Eylül 2024 Salı

F Oturumu'nda Abdullah Onğulu'nun durumuna dikkat çekti

İHD, F Oturumu'nunda bu hafta Abdullah Onğulu'nun durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun dernek binası önünde düzenleyeceği 370. F oturmasında hasta tutuklu Abdullah Onğulu'nun durumuna dikkat çekildi.
 
Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eyleme HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da katıldı. Eylemde "Tecridi kaldırın ölümleri durdurun", "Susma suça ortak olma", "İnsan haklarıyla insandır" sloganları atıldı.
 
Bu haftaki basın metnini okuyan Hatice Onaran, Leyla Güven'in tecridin son bulması talebiyle başlattığı açlık grevinin 171. gününde olduğunu anımsattı. Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevi aylardır onlarca hapishanede binlerce tutsağın katılımıyla devam ettiğini aktaran Onaran, hükümetin duyarsızlığına dikkat çekti. Tüm hükümet yetkililerine seslenen Onaran, şunları söyledi: "Açlık grevlerinin sonlandırılması için üstünüze düşeni yapın. Kendi yasalarınıza ve tarafı olduğunuz uluslararası anlaşmalara uyun. Tecrit insanlık suçudur, hukuk dışıdır derhal son verin."
 
'ONĞULU'NUN SEVKİ GERÇEKLEŞMİYOR'
 
Bu hafta hasta tutsak Abdullah Onğulu'nun durumuna dikkat çeken Onaran şunları aktardı: "Abdullah Onğulu; 1994 yılında Maraş/Elbistan'da yakalanmış olup 25 yıldır hapishanededir. Tüm bu süre boyunca sırasıyla Maraş, Malatya, Yozgat, Siirt ve Balıkesir/Bandırma hapishanelerinde kalmıştır. Şu anda da hala Bandırma 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalmaktadır. Abdullah Onğulu, kronik astım hastası olup bir kulağı tamamen duyma işlevini kaybetmiştir. Bir gözünde de yüzde 60 oranında hasar vardır, bir ayağı yüzde 90 civarında engellidir. Abdullah Onğulu, bulunmuş olduğu Bandırma Hapishanesinde o bölgenin hava koşullarından kaynaklı olarak nefes darlığı çekmektedir. Bunun için ailesi defalarca kere hapishane idaresinden sevk talebinde bulunmuş, Adalet Bakanlığına sevk için başvurmuş olmasına rağmen Abdullah Onğulu uygun bir hapishaneye sevk edilmemiştir."
 
Onğulu'nun yaşadığı bu sağlık sorunlarına ve Bandırma'nın coğrafi özelliklerinin onda yarattığı tahribata rağmen hapishane reviri doktorunun "başka yere gönderilmesine gerek yoktur" raporu vererek sevkin gerçekleşmemesini engellediğini ifade eden Onaran, sözlerine şöyle devam etti: "Önündeki en büyük engellerden biri olmuştur. Abdullah Onğulu'nun sağlık durumu gerek hapishane koşullarından gerekse de tedavisinin düzenli yapılamayışından dolayı her geçen gün ağırlaşmaya devam ediyor. Biz insan hakları savunucuları ve İHD Hapishane Komisyonu olarak buradan tüm yetkililere bir kere daha sesleniyoruz: Ne Abdullah Onğulu'nun ne de başka bir hasta mahpusun daha cenazesi hapishanelerden çıkmasın. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın."