24 Eylül 2024 Salı

Ethem Sarısülük davası Anayasa Mahkemesi'ne taşındı

Gezi direnişi eylemlerinde Ankara'da polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Ethem Sarısülük ile ilgili dosya, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.
Gezi direnişi eylemlerinde Ankara'da polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Ethem Sarısülük ile ilgili dosya, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Başvurunun, "polis cinayetlerinin cezasız bırakılması politikasına son verilmesi amacıyla sürdürülen mücadeleye katkı sunması" da amaçlanıyor.
 
Ayça Söylemez'in bianet'te yer alan haberine göre; protestolarda, polis Ahmet Şahbaz'ın vurarak öldürdüğü Ethem Sarısülük'ün ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
 
Avukat Bayraktar başvuruyla ilgili, "Polis cinayetlerinde siyasi iktidarın yargıya dayattığı cezasızlık politikasının AYM'nde bir kez daha test edileceği bir başvuruda bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada polis Şahbaz'a verilen ve paraya çevrilen 10 bin 100 lira para cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu. Mahkeme yeniden görülen davada, Şahbaz'a verilen para cezasının 15 bin 200 liraya "yükseltilmesine" hükmetti.
 
'ADİL YARGILANMA HAKKI' İHLALİ
 
Anayasa Mahkemesine 25 sayfalık başvuru dilekçesi ile 19 sayfalık ekler iletildi. Dilekçede, "Bu başvurumuzun sonucunda verilecek kararın, Türkiye'de polis cinayetlerinin cezasız bırakılması politikasına son verilmesi amacıyla sürdürülen insani mücadeleye bir katkı olmasını diliyoruz" ifadesi yer aldı. Ayrıca toplam 250 bin lira manevi tazminat talep edildi.
 
Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük ile dört kardeşinin başvurucu olarak yer aldığı dilekçede, ailenin, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan "adil yargılanma hakkının" ihlal edildiği belirtildi.