24 Eylül 2024 Salı

ESP Kürdistan: Dilimiz kimliğimiz ve geleceğimizdir!

ESP Kürdistan, 15 Mayıs Kürt Dili Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Dilimiz kimliğimiz ve geleceğimizdir" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 15 Mayıs Kürt Dili Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
 
15 Mayıs'ın "Anadilde eğitim hakkının gasp edilmesine karşı resmi ideoloji ile mücadeleyi yükseltme günü" olduğunu belirten ESP Kürdistan, UNESCO’nun verilerine göre her yıl 10 dilin yok olduğunu belirtti, "Bugün yaşayan dillerin en az yarısının 100 yıl içinde yok olacağı öngörülüyor. Her dil ile birlikte bir kültür ve tarih yok oluyor" dedi.
 
ESP Kürdistan açıklamasında şunları belirtti: "Sömürgeci faşizm tekçi anlayışından kaynaklı bu coğrafyada halklara düşmanlığını dil politikası ile de gösteriyor. Kürt kültürü ve tarihini yok etmeye yemin etmiş gibi davranıyor. Kürtçe yayın yapan, TV, radyo, gazete, dergi, internet sitesi gibi mecraları yasaklıyor. KHK ile Kürt Entitüsü’nün kapısına kilit vuruyor. Kürtçe tabelalara karşı tahammülsüzlük de ısrar edi yor. Çok dilli belediyeciliğin önünü kapatıyorlar. 
 
Bu dönem de 7.Amed Tiyatro Festivali ve 7.Amed Belgesel Film festivallerinin yapılması, kayyum sonrası dilimizi yaşatma adımlarının hızlanması bakımından son derece önemlidir. Hem kayyum hem de asimilasyon siyasetine direnmeye devam edeceğiz. Çünkü dilimize sahip çıkmak aynı zamanda insanlığın ortak tarihine ve kültürüne de sahip çıkmak anlamına geliyor. Yok sayılanı var etmek ve yok edileni yaşatmak anlamına geliyor.
 
Yaşamın her alanında irademize de dilimize de sahip çıkmayı sürdürelim. Kürt dilinin toplumsal ve politik yaşamdan tecrit edilmesine izin vermeyelim. Dünyanın en güzel kavramlarından olan eşitlik, adalet ve özgürlük için dilimize ve kimliğimize daha güçlü sahip çıkalım."
 
KÜRT DİL BAYRAMI NEDİR?
 
Kürt dil bilimci, yazar ve siyasetçi Celadet Alî Bedirxan öncülüğünde Şam’da 15 Mayıs 1932’de Hawar Dergisi yayınlandı. Kürtçenin Latin harfleri ile kullanılması açısından  tarihsel önemdeki Hawar Dergisi bir çok  Kürt edebiyatçısı için okul oldu. 1943 yılına kadar 57 sayısı yayınlanan dergide Celadet Bedirhan, Cegerxwîn,  Rewşan Bedirhan, Osman Sabri,  Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Kadrican, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza (Yusuf), Lawê Fendi, Hasan Hişyar, Ahmet Nami,  Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Kurmanci yazarken, Goran, Tevfik Vehbi, Hevindê Sorî, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Lawêki gibi edebiyatçılar ise Soranî lehçesiyle yazılar kaleme aldı.
 
Kürt dili ve edebiyatının gelişimine katkılarından dolayı Hawar Dergisi’nin yayına başladığı tarih olan 15 Mayıs “Kürt Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.