19 Eylül 2024 Perşembe

ESP Kürdistan: 5 Haziran saldırısının sorumlusu AKP faşizmidir

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda 5 Haziran 2015 tarihinde HDP mitingine gerçekleştirilen IŞİD saldırısına ilişkin açıklama yapan ESP Kürdistan, "5 Haziran miting katliamının sorumlusunu biliyor ve halkımıza söz veriyoruz ki; 'mücadelemiz zafere ulaşana kadar, kayıplarımızın hesabı sorulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz'!" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 5 Haziran 2015'te 7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilen HDP mitinginde meydana gelen patlamanın yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
 
ESP Kürdistan, "Yapılmak istenen katliamın boyutları şüphesiz gerçekleşenden çok daha büyüktü. Bu katliamı kim gerçekleştirdi? DAİŞ militanıdır dediğimiz bir genç mi sadece? Elbette hayır! Bu katliamın faili biz biliyoruzki AKP faşizmi ve sömürgeci TC'dir" dedi.
 
2013'te başlatılan çözüm süreci görüşmeleri ile birlikte Türkiye ve Kürdistan'da halklarında barışa ve özgürlüğe dönük ciddi bir beklenti geliştiğini ifade eden ESP Kürdistan, "Çözüm süreci görüşmeleriyle birlikte şovenizmin perdesini kaldırabilen ya da algıların daha da açıldığı bir dönemde yıldönümünü yeni geride bıraktığımız Gezi İsyanı'nın başlamış olması da bir nevi şunu gösterdi ki; Kürt Sorunu çözülür ya da çözülme yoluna dahi girilirse Türkiye halkı; TC sistemi ve hükümetlerini sorgulamaya başlayacaktır" diye kaydetti.
 
ESP Kürdistan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"İşte tam da bu nokta yukarıdaki sorumuzun cevabıdır: 5 Haziran mitingi katliamının sorumlusu ve yaptıranı AKP-MİT'tir yani sömürgeci TC Devleti'dir. Çözüm süreci Türkiye'de halkların şovenizmin etkisini kırmasına yardımcı olurken öbür yandan Kürt halkının tümüyle demokrasi ve devrim güçlerine yönelmeye başladığı bir süreçti aslında. HDP Kürdistan'da köy köy il il güçlenirken AKP faşizmi bunun önünü alamayacağını gördü çözüm sürecinin kendi aleyhine işlemeye başladığının farkındaydı zaten. Kendi iktidarı ve Rojava'daki gelişmeler için çözüm sürecine girişen AKP Hükümeti yine bunları kaybetme korkusuyla çözüm sürecini bozma kararını çok daha önceden; 30 Ekim 2014 MGK toplantısında almıştı zaten lakin bunun gerekçelerini yaratmaya çalışıyordu. Zaten 20 Temmuz Suruç katliamıyla yeniden başlatılan savaş sürecinde AKP bakanları çıkıp televizyonlarda açık açık ‘patlayan her bomba bize oy olarak yansıyor' diyerek Türkiye ve Kürdistan'da patlayan bombaların, başlayan sıcak savaş sürecinin sorumlusunun esas olarak kim olduğunu alenen beyan etmiştir aslında."
 
ESP Kürdistan, "Biz de sosyalist-yurtseverler olarak 5 Haziran miting katliamının sorumlusunu biliyor ve halkımıza söz veriyoruz ki; 'mücadelemiz zafere ulaşana kadar, kayıplarımızın hesabı sorulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz'!" diye belirtti.