19 Eylül 2024 Perşembe

Eskişehir'de 1 Mayıs: Bu düzeni yıkalım

İşçi ve emekçiler, gençler, kadınlar Eskişehir'de talepleri için yürüdü. Sosyalist gençler erkek egemen kapitalist sistemin sömürüsüne karşı 1 Mayıs mitinginde örgütlenme ve mücadeleyi yükseltmeye çağırdı. 

Eskişehir'de 1 Mayıs için Haller Gençlik Merkezi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yüründü. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) "Gençliğin pusulası devrim, rotası antifaşist mücadele", Özgür Genç Kadın (ÖGK) da "İsyan, devrim, özgürlük" pankartlarıyla yürüyüşte yer aldı. 

DİSK Enerji-Sen işyeri komiteleri, "Üreten biziz yöneten de biz olacağız", Birleşik Metal-İş "Yaşasın 1 Mayıs", Genel-İş, "Birlik, mücadele, dayanışma. Yaşasın 1 Mayıs" pankartlarıyla mitinge katıldı. 

'İŞÇİLER BİRLEŞİN SÖMÜRÜYE SON'
Sosyalist gençler yürüyüş sırasında halka yönelik konuşmalarda faşist iktidar ve sermayenin önümüzdeki dönemde kemer sıkma, mali disiplin, enflasyonla mücadele gibi adlarla yeni bir saldırıya hazırlandığına dikkat çekti.  İşçilerin emekçilerin yaşamını ve çalışma koşullarını daha da çekilmez kılacak, yoksulluğu ve sömürüyü derinleştirecek bu saldırılara karşı örgütlenme çağrısı yapan sosyalist gençler, "İşçiler birleşin sömürüye son" dedi. 

'BU DÜZENİ YIKALIM'
Bir avuç asalak zengin  karına kar katarken, işçi ve emekçilerin sefalete mahkum edilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden sosyalist gençler, "İşçiler emekçiler gençler ve kadınlar. Bu düzen doğamızı talan ediyor. Bu düzen gençleri intihara sürüklüyor. Kadınları evde, sokakta, işte katlediyor. Bu düzen fabrikada, madende, inşaatta, tersanede işçileri öldürüyor. Ve biz diyoruz ki örgütlenelim mücadele edelim. Bu düzeni yıkalım" çağrısı yaptı. 

'DİRENEN KADINLARIN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ'
Erkek egemen sistemin "makbul kadın" dayatmasına karşı özsavunmayı kuşanarak sokaklarda mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan sosyalist gençler, "Katiller dışarıda serbest dolaşırken, öz savunma hakkını kullandığı için tutuklanan kadınların sesi olmak için buradayız! Erkek devlet şiddetinin özel savaş politikalarına direnen kadınların sesi olmak için buradayız! Biliyoruz ki bizler bu düzene mahkum değiliz" dedi.

'SÖMÜRÜ DÜZENİNE İSYAN EDİYORUZ'
Gençleri açlığa ve sefalete mahkum edenlere, geleceksizlikle ve barınma kriziyle üniversitelerden halk gençliğini koparanlara, emekçi semtlerde uyuşturucu ve çeteleşmenin önünü açanlara karşı çözümün örgütlü mücadele olduğunu kaydeden sosyalist gençler, mücadele çağrısı yaptı. Genç kadınlara ise şöyle seslendi: "Okurken çalışmak zorunda bırakılan, niteliksiz yurtlarda ölüme mahkum edilen, en kötü koşullarda düşük ücretli ve güvencesiz çalıştırılan genç kadınların özgürlük isyanı ile alanlardayız. Genç kadınların emeğini ve bedenini söndürmekten bir an vazgeçmeyen bu sömürü düzenine isyan ediyoruz."

SDGF ve ÖGK kortejinde sık sık, "İşçiler birleşin sömürüye son", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan" ve "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganları yükseldi.