19 Eylül 2024 Perşembe

Erdoğan'ın sözlerine suç duyurusu

Tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Elinde 53 kişinin kanı olan kişi" sözlerinin ardından başlatılan linç kampanyasına dahil olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın başlattığı karalama kampanyası üzerine birçok isim hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'da Adıyaman'daki konuşmasında Selahattin Demirtaş için "elinde 53 kişinin kanı olan kişi" ifadesini kullanmıştı. Erdoğan, sözlerini katıldığı TV programlarında ve 3 Haziran Diyarbakır mitinginde de yinelemişti. 
 
Demirtaş'ın avukatları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri suç duyurusu dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından startı verilen ve bakanların ve basın yayın kuruluşlarının da katıldığı karalama kampanyasının, hem yaklaşan seçimlere yönelik hem de Demirtaş ile ilgili devam eden yargı sürecini etkilemeye dönük olduğunu belirtti.
 
Suç duyurusu dilekçesinde, açıklamaların Demirtaş'ın kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu ifade edilirken, söz konusu kişilerin "iftira, hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarından soruşturulması istendi.
 
Demirtaş'ın avukatlarının tazminat davaları da açacağı bildirildi.
 
Hakkında suç duyurusunda bulunulan isimler ise şöyle: 
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu  
Köşe yazarı Hikmet Genç
Köşe yazarı Fadime Özkan
Köşe yazarı Mehtap Yılmaz
Gazeteci Yasemin Asan 
Gazeteci Ahmet Fatih Erturan
Gazeteci Ömer Turan
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü 
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü 
Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü
Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü