28 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan'dan seçim yatırımı: Emeklilikte yaş sınırı uygulanmayack

Erdoğan, seçim öncesi EYT düzenlemesini duyurdu. Ülkeyi batıracağı iddiasıyla yıllar önce düzenlemenin adının dahi gündeme getirilmesini reddeden Erdoğan, "devlet için büyük bir fedakarlık" yaptıklarını, ekonomiyi de dengelediklerini öne sürerek EYT düzenlemesini duyurdu. Erdoğan, "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT'lilere ilişkin düzenleme kapsamında Beştepe'de toplandı. Toplantı sonrası Erdoğan açıklama yaptı.

2019 yılında EYT'nin gündeme dahi gelmesini reddeden Erdoğan, "Tutturmuşlar EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkeleri böyle battı. Beni asla bu yola teşvik etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum" demişti. Erdoğan, seçim öncesi "devlet için büyük bir fedakarlık" diyerek EYT düzenlemesini  duyurdu.

1999 Eylül'ünde yürürlüğe giren düzenleme ile atılan adımları dünyanın ve Türkiye'nin hakikatlerine uygun şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdıklarını öne süren Erdoğan, prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olduğuna inanmadıklarını savundu. Ülkenin ekonomisinin bu durumu kaldıramayacağı için düzenlemeye sıcak bakmadıklarını söyleyen Erdoğan, 1999 öncesi işe başlayanların emeklilik yaşıyla ilgili beklentileri karşılayan adımı attıklarını da "büyük bir müjde" olarak duyurdu ve bunu devlet için büyük bir fedakarlık olduğunu iddia etti.

Emeklilik için üç şart koşan Erdoğan, "Prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme şartlardan ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, BAĞKUR, Emekli sandığı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5,6 milyon emekli varken bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye'ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif-pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla da reel olarak bu kesimi kendi geliriyle geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık. Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" dedi.

Erdoğan, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptıklarını öne sürdü. Erdoğan, "Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığımız KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31 buçuk milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine, katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için Sosyal Sigorta Prim Teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır. Emeklilikte Yaşı Bekleyenlerle ilgili düzenlemenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."