28 Eylül 2024 Cumartesi

Emek ve Özgürlük İttifakı savaşa ve yoksulluğa karşı Denizli'de eylem yaptı

Emek ve Özgürlük İttifakı Denizli'de eylem yaptı, "Savaşa ve yoksulluğa karşı emek, özgürlük ve adalet mücadelesinde buluşuyoruz" dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, savaşa ve yoksulluğa karşı Denizli'de eylem yaptı.

"Savaşa ve yoksulluğa karşı emek, özgürlük ve adalet mücadelesinde buluşuyoruz" pankartının açıldığı eylemde ittifak bileşenleri adına Elif Kavili açıklamayı okudu. Asgari ücrete yapılan sefalet ücretini kabul etmediklerini söyleyerek EYT'lilere yönelik oyalamaya tepki gösteren Kavili, "Tek adam rejimi, aylardır tartışılan asgari ücret ve EYT meselesinde halkta önce bir beklenti yaratmış, sonrasında ise bu beklentileri boşa düşürmüştür. EYT, meclisin tatil edilmesi ile önümüzdeki yıla ertelenirken, açıklanan asgari ücret açlık sınırının da altında kalmıştır. 8 bin 500 lira sefalet ücretidir. 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyenler halkı sefalete mahkum etmiştir. Bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Yoksulluğa karşı insanca bir yaşamı savunuyor, bunun için de tüm emekçileri örgütlü mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

AKP-MHP iktidarının ağır yaşam koşulları ve derinleşen yoksulluk nedeniyle güç kaybettiği ve baskı, yasak, provokasyon ve gerilim politikasına başvurduğunu belirten Kavili, DBP'ye yönelik gözaltı saldırısına ve Bekaert işçilerinin grevlerinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Yoksulluktan en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini, her dört çocuktan birinin okula aç gittiğini, kadınların hem yoksulluk hem de şiddetle mücadele etmek zorunda kaldığını aktaran Kavili, CHP, HDP, TİP milletvekillerinin "Okullarda bir öğün ücretsiz yemek" önerisinin mecliste AKP-MHP engeline takıldığını hatırlattı. Artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarına da değinen Kavili, "Kadın cinayetlerinin son örneği Denizli'de yaşanmış hemşire Hülya Er Tortop ayrılmak istediği erkek tarafından katledilmiştir. Kadınlar hem eşit işe eşit ücret hem de kadına yönelik şiddete karşı yürüttüğü mücadeleden vazgeçmeyecektir" diye vurguladı.

TBMM'de onaylanan 2023 bütçesinin seçim, faiz, savaş ve sermaye bütçesi olduğunu söyleyen Kavili, eğitime 650 milyar lira, sağlık harcamalarına 697 milyar lira ayrılırken, AKP'nin sermayedarlardan toplamaktan vazgeçtiği vergi miktarının 994 milyar TL civarında olduğu, işçilerin işsizlik fonunun da patronlarca yağmalandığını vurguladı. AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına da değinen Kavili, "Emperyalistlerle işbirliği içinde Suriye'yi savaş bataklığına sürükleyen AKP-MHP hükümeti, askeri operasyonlarla iç ve dış politikada yeni manevra arayışlarındadır. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak 'Savaşlar ölüm ve yoksulluk getirir' gerçeğinden yola çıkarak savaşa karşı barışı, yoksulluğa karşı insanca yaşamı savunuyoruz. Savaşa ve yoksulluğa karşı insanca yaşam mücadelesinde birleşelim" çağrısında bulundu.

Eylemde, "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "AKP'den hesabı gençlik soracak", "Eşit yurttaşlık için mücadeleye", "Sermayeye değil halka bütçe", "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz" yazılı dövizler taşındı.