26 Eylül 2024 Perşembe

Elif Güler İsviçre'de yaşamını yitirdi

İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu, 12 Eylül askeri faşist cunta koşullarında ağır işkencelerden geçen Elif Güler'in yaşadığı İsviçre'de sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Dersim'in Ovacık İlçesine bağlı Hülüküşağı köyünde 1981 yılında yaşanan çatışmadan sonra tutuklanan ve daha sonra 12 Eylül askeri faşist cuntası koşullarında ağır işkenceler gören Elif Güler yaşadığı sağlık sorunlarından kaynaklı İsviçre'de yaşamını yitirdi.

Elif Güler'in yaşamını yitirmesine ilişkin İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF), yazılı bir açıklama yaptı. Ovacıklı olan Elif Güler'in uzun dönemden beridir yaşadığı sağlık sorunlarından kaynaklı, İsviçre'de 13 Kasım günü yaşama veda ettiği belirtilen açıklamada, Elif Güler'in Dersim'de yaşadığı dönemlerde dvrimci mücadele aktif rol aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Emekçi bir kadın olma özelliğiyle öne çıkan Elif yoldaş, 1981 yılında Dersim-Ovacık Hülüküşağı köyünde, Erdoğan Tekin ve Veysel Uyar yoldaşların ölümsüzleştiği çatışmadan sonra bir diğer kadın yoldaşıyla birlikte esir düşmüş, askeri faşist cunta koşullarının en ağır işkencelerine maruz kalmıştır" diye belirtildi.

İDHF açıklamasında şu ifalere yer verildi: "Elif Güler yoldaş tutsaklık koşullarının ardından, ülkeyi terk ederek Yunanistan'a geçmiştir. Emekçi ve fedakar özelliğiyle bulunduğu her ortamda öne çıkan Elif Güler, 2002 ölüm oruçlarında tedavi için Yunanistan'a gelen yoldaşlarıyla çok yakından ilgilenmiş, Bir komün işçisi olarak ölüm orucu savaşçılarının sağlık sorunlarının tedavisinde azımsanmayacak emek sarf etmiştir. Daha sonraki yıllarda iltica talebinde bulunduğu İsviçre'ye yerleşerek yaşamına bu ülkede devam etmiştir. Rahatsızlığından dolayı umudunu korumanın özel çabası içinde olan yoldaşımız, bu umudu çizdiği resimlere yansıtmıştı.

"Yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle 13/11/2020 tarihinde yaşamını yitiren Elif Güler, yaşamıyla ölümü, varoluşun diğer yüzü yapan değerlerimize, kendi kavrayışıyla emek olmasının mirası olarak hafızamıza geçmiştir. Bedenen aramızdan ayrılan her taraftarımızın, yoldaşımızın bıraktıkları küçük, büyük tüm mücadele deneyleri bize unutulmaz birer miras olarak kalmıştır/kalacaktır!"