19 Eylül 2024 Perşembe

Ekmekçiyan'ın cenazesi aranmaya devam edilecek

İdam Edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesinin, belirtilen mezarda olmadığı anlaşıldı. Ailenin kendilerine kimliği belirsiz bir kadının kemiklerinin teslim edildiğini açıklamasının ardından, araştırmaya başından bu yana öncülük eden İnsan Hakları Derneği tartışmaya açıklık getirdi.

1983 yılında Ankara'da idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesinin ailesine teslim edilmesinde yaşanan skandalın yankısı sürüyor. 2016 yılının Ocak ayında gerçekleşen nakil işleminin ardından Fransız yetkililerce yürütülen uzun bir araştırma süreci yaşandı. Sonucun karşısında şoke olan Ekmekçiyan ailesi geçtiğimiz günlerde kendilerine iade edilen kemiklerin bir kadına (köpek kemiği parçalarına da rastlandı) ait olduğunu açıkladı. Yetkili savcılık tarafından yürütülen araştırma sonucunda Türkiye'den giden kemiklerin 55-65 yaşlarında bir kadına ait olduğu tespit edildi.

Levon Ekmekçiyan'ın kemiklerinin yetkililerin belirttiği yerden çıkarılarak ailesinin yaşadığı Paris'e gönderilmesinin ardından, yapılan araştırma doğrultusunda kemiklerin kimliği belirsiz başka birine ait olduğu ortaya çıkmıştı. Kemiklerin nakledilmesi için büyük uğraş verdiklerini dile getiren İnsan Hakları Derneği yöneticileri, ailenin yeniden adli tıp incelemesi istediğini aktardı.

7 Ağustos 1982’de Esenboğa Havalimanı’nda silahlı çatışmada yaralı olarak yakalanan ve 28 Ocak 1983’te Mamak Cezaevi’nde idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesinin kayıp olduğu ortaya çıktı. Yıllar süren bürokrasi mücadelesi ve ardından yapılan araştırmalara öncülük eden İnsan Hakları Derneği basın toplantısı düzenledi.

MELİH GÖKÇEK SAHNEDE: BUNLAR TERÖRİST KEMİĞİ

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin düzenlenen toplantıda, "Bu çalışmanın içinde olmamızın birinci nedeni annenin çocuğuna kavuşmasıydı. İkincisi cenazeye duyduğumuz saygıydı" dedi. Keskin'in anlatımına göre süreç şöyle gelişti:

Ailenin İnsan Hakları Derneğine'ne başvurmasının ardından Irkçılık ve Ayrımcılık Karşıtı Komisyon çalışmalarına başladı. Keskin, ailenin avukatlığını alırken, İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Bakanlık görev dahilinde olmadığı gerekçesiyle Adalet Bakalığı'na yönlendirdi. Adalet Bakanlığı ölü bir kişiden söz edildiğini, kemik bakiyelerinin nakil işlemlerinin belediyelere ait olduğunu belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan müracatın ardından dönemin belediye başkanı Melih Gökçek, 'söz konusu kişinin normal bir insan olmadığı, bir terörist olduğu, bu nedenle de Dışişleri Bakanlığı'nın onayının olması gerektiğini' söyledi. Dışişleri Bakanlığı ile uzun süren görüşmelerin ardından bakanlık bünyesindeki Ermeni masasına başvuruldu. Bakanlığın sakınca görmediğine dair alınan belgeyle İHD yetkilileri mezarı açtırdı. Belirtilen ada ve pafta doğrultusunda açılan mezardan çıkarılan kemikler bir tabuta konularak uçakla Fransa'ya gönderildi. Kemikleri teslim alan aile de Fransız savcılığına verdi ve soruşturma kapsamında kemikler adli tıpa gönderildi. Adli tıptan gelen sonuçlara göre, kemikler Levon Ekmekçiyan'a ait değil. Kimliği bilinmeyen bir kadına ait. Üstelik arasında hayan kemikleri de var. 

Eren Keskin, Ekmekçiyan ailesinin soruşturmanın sürmesi yönünde isteğinin olduğunu ve ailenin tazminat talep etme hakkının bulunduğunu söyledi.

EKMEKÇİYAN AİLESİ CENAZEYE KAVUŞMA KONUSUNDA ISRARCI

Konuyla ilgili basına açıklamada bulunan Meral Çıldır, "Aile oğullarının ve kardeşlerinin cenazesini kavuşmak ve ziyaret edecekleri bir mezara sahip olmak istiyordu. İnsanların yakınlarının cenazesine sahip çıkması, inançlarına uygun şekilde toprağa vermesi, ziyaret edecekleri bir mezarlarının olmasını istemeleri en temel insan haklarından biri olarak gördüğümüzden işlemleri başlatmayı görev bildik" dedi.

DNA testi sonuçlarını görünce derinden sarsıldıklarını ve öfke duyduklarını söyleyen Çıldır, "Cenazeye saygısızlığın, ailelerin cenazelerine kavuşmasının engellenmesinin, mezarlıkların tahribinin yaygın olarak kullanılan bir intikam alma, dehşet saçma ve sindirme yöntemi olduğunu biliyoruz" dedi.

Çıldır, "Ekmekçiyan ailesi cenazelerine kavuşmada ısrarcıdır. Onlara verdiğimiz sözü tutma konusunda bizler de ısrarcıyız. Bütün hukuki, idari yolları kullanarak Ekmekçiyan ailesinin isteğini yerine getirmek için sonuna kadar çaba göstereceğimizi duyururuz" diye konuştu.