19 Eylül 2024 Perşembe

Eğitim Sen: OGS'nin amacı eğitimin özelleştirilmesini hızlandırmak mıdır?

Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nın zorluk derecesini eleştiren Eğitim Sen, amacın eğitimin özelleştirilmesini hızlandırmak olduğu yorumunu yaptı.
Eğitim Sen, 2 Haziran'da yapılan Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nı değerlendirirken, Milli Eğitim Bakanlığı'na “Sınav sorularını hazırlayanlar hiç 8. sınıf öğretmenliği yapmış mıdır?” diye sordu. 
 
Yazılı açıklama yapan Eğitim Sen, hükümetin 16 yıllık iktidarı süresince sınav sistemini 6 kez değiştirdiğini hatırlattı. Sil baştan düzenlenen sınav sistemleriyle öğrencilerin geleceğinin yap-boz tahtasına dönüştürüldüğünü kaydeden Eğitim Sen, 2 Haziran günü öğrencilerin girdiği sınavın yerleştirme kılavuzunun seçim sonrasına ertelenmesinin öğrenciler ve veliler için 25 Haziran ve sonrası için yaratılan kaosun devam edeceğinin fotoğrafı olduğunu ifade etti. Sınavda sorulan matematik ve fen sorularının zorluk derecesine dikkat çekilen açıklamada, bakanlığın öğrencilere dağıttığı ders kitaplarında bulunan sorularla hiçbir ilgisinin bulunmadığı kaydedildi.
 
Sayısal soruların zorluk derecesi ile sözel soruların zorluk derecesinin aynı olmadığını da vurgulayan Eğitim Sen, sayısal ve sözel sorulara eşit zaman verilmesini eleştirdi. 
 
"Artık yeter" diyen Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığına şu soruları yöneltti: 
 
-Bu sınav sorularını hazırlayanlar kimlerdir ve bu soruları hazırlayanlar hiç 8. sınıf öğretmenliği yapmış mıdır?
 
-Yerleştirme kılavuzunun ve sınav sonuçlarının seçim sonrasına ertelenmesinden gerekçesi nedir?
 
-MEB, Türkiye Özel Okullar Derneği ile defalarca bir araya gelerek onların taleplerinin hepsini hayata geçirdi. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü, Türkiye Özel Okullar Derneği'nin 17. Geleneksel Sempozyumu'nda, 2 Haziran 2018 tarihinde yapılacak liseye geçiş sınavı sorularının çok zor olacağını söyledi. Bu sınav ile amaçlanan, eğitimin özelleştirilmesi sürecini hızlandırmak mıdır? Soruların çok zor olacağı açıklamasını yapan Genel Müdür; bu açıklaması ile öğrencilerimize "Bizim sizi yerleştireceğimiz okul türünü kabul etmek zorundasınız" mı demektedir?
 
-Milli Eğitim Bakanlığı "Her öğrenci istediği okul türüne yerleştirilecek, öğrencilere tercih sayısı, adres sınırı üzerinden bir dayatma yapılmayacaktır" açıklamasını yapacak mıdır?
 
"Çocuklarımızın, öğrencilerimizin hayalleriyle daha fazla oynamayın, onların geleceklerinden elinizi çekin. Yaratılan bu yıkımın hesabını verin” diyen Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kaostan sorumlu olduğunu kaydetti. Eğitim Sen, “velilerimizi kendi çocukları ve ülkenin geleceği için mücadeleye çağırıyoruz" diye ekledi.