1 Ekim 2024 Salı

Eğitim-Sen Genel TİS Sekreteri Öztorun: YKS sonuçları, eğitim sisteminin sonuçlarıdır

YKS tüm itirazlara rağmen pandemi sürecinde yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlar bir kez daha eğitim sistemini tartışmaya açtı. Eğitim-Sen TİS Sekreteri Varol Öztorun, başarısızlığın sistemin bir sonucu olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgi kurumların, tüm bileşenlerle bir araya gelip çözümü tartışmasını gerektiğini söyledi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Pandemi süreci nedeniyle iktidar, tüm uyarılara rağmen sınavı ertelemedi. Ortaya çıkan istatistikler, eğitim sisteminin durumunu ortaya koydu. Hiçbir alanda yüzde 50 başarı ortalaması açılmadı. Sınava giren 550 bin öğrenci barajı geçemedi. 

40 soruluk Türkçe testinde adayların net ortalaması 14, 20 soruluk Sosyal Bilimler testinde net ortalaması 7,7, 40 soruluk Temel Matematik testindeki net ortalaması 5, Fen Bilimleri testindeki net ortalaması ise 2,6 olarak gerçekleşti.

Öğrenciler 24 sorunun yöneltildiği Türk Dili ve Edebiyatı testinde ortalama 4,7 net yaptı. Adayların, 10 soruluk Tarih-1 testindeki net ortalaması 1,4, 11 soruluk Tarih-2 testindeki net ortalaması ise yine 1,4 olarak belirlendi. Öğrenciler, AYT oturumundaki 40 Matematik sorusundan ortalama 7,5 net çıkartırken, bu sayı 12 soruluk Felsefe Grubu testlerinde 2,2, 14 soruluk Fizik testinde ise 1 olarak kaydedildi.

ÖZTORUN: BU AKADEMİK BİR SORUNDUR
KESK/ Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel TİS Hukuk Sekreteri Varol Öztorun, YSK'nın sonuçlarını ETHA'ya değerlendirdi.

YKS'de beklenen sonucun aslında beklenen bir sonuç olduğunu belirten Öztorun, Eğitim-Sen başta olmak üzere bir çok kurumun ve öğrencilerin yapılamaması yönünde öneride bulunduğunu ancak iktidarın bunu dikkate almadığını hatırlattı. 

İstatistiklere yansıyan sonuçları hatırlatan Öztorun, "Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik. Bunlar temel dersler. Bu akademik bir sorundur. Geçmiş yıllarda da düşüş oldu ama ilk defa bu kadar belirgin oldu" dedi. 

Pandeminin tek başına etken olmadığını ancak etkili bir neden olduğunu vurgulayan Öztorun, "Sınav sonuçlarında kamu ve özel okullar arasındaki farkın da çok açık olduğunu ortaya koyuyor. Kamu da başarı çok düşük, özel okullar daha başarılı" şeklinde değerlendirdi. 

'EMEKÇİ ÇOCUKLARI PANDEMİDE EĞİTİME ULAŞAMADI'
Ekonomik krizin de belirleyici bir rol olduğunu ifade eden Öztorun, "Pandemi öğrenciler korktu, öğretmenleri kaygılandırdı. Öğrenciler evlerinde ders çalışamadı. İnterneti olmayanlar eğitim ulaşamadı. Özellikle emekçi çocukları geride kaldı. Başarısızlık arttı" dedi. 

'İMAM HATİPLEŞME MANTIĞI BIRAKILIP, TÜM BİLEŞENLERLE TARTIŞILMALI'
Öztorun, Eğitim sisteminin 4+4+4 dönüşümünden sonra tamamen bir çöküşe gittiğini söyleyerek, "İmam hatiplere özendirmeyi zorlayan bir anlayış var. Ama baktığımızda imam hatiplerde de başarısızlık oldukça yüksek. İktidar imam hatipleşme mantığını bırakıp, eğitim sisteminin tüm bileşenleri ile eğitimin var olan sorunlarının çözümü için tartışmalı" diye konuştu.

'ÇÖZÜM İÇİN DÜŞÜNÜLMELİ'
Başarısızlığın tek başına öğrenciye ve eğitimcilere yüklenemeyeceğini ifade eden Torun, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer tüm kurumların kendilerini eleştirmesi ve çözüm için düşünmesi gerektiğini ifade etti.