24 Eylül 2024 Salı

Edirne F Tipi'ndeki açlık grevi direnişçilerine baskılar sürüyor

Edirne F Tipi Hapishanesi'nde açlık grevi direnişini sürdüren 24 siyasi tutsağın sağlık durumu ve koşullarını araştıran Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, ?Açlık grevinin 150?li günlere vardığı bu aşamada mahpusların pek çoğunun görüşe çıkmakta zorlandığı izlenmiştir? değerlendirmesinde bulundu. Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, 16 Mayıs'ta gerçekleştirdiği Edirne F Tipi Hapishanesi ziyaretini raporlaştırarak kamuoyunla paylaştı. Devam eden açlık grevleri sürecinde mahpusların sağlık sorunlarını ve hapishane koşullarını araştıran heyetin hapishane idaresi ile görüşme talebi kabul edilmezken, rapor tutsakların beyanlarına dayandırıldı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası temsilcilerinden oluşan heyet, 24 kişinin açlık grevi direnişinde olduğu Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde gerçekleşen ziyarete ilişkin şunları kaydetti:

“Açlık grevini sürdüren mahpuslardan bir kısmı ile hükümlü oldukları ve görüş hakları bulunmadığı için, bir kısmı ile de sağlık durumları elvermediğinden görüşe çıkamayacakları belirtildiğinden görüşülememiş, görüşülen mahpuslardan bu kişiler hakkında alınan bilgilere de raporumuzda yer verilmiştir. 16 Aralık’tan başlayarak değişik tarihlerde açlık grevine başlayan ve halen sürdürenler yanında dayanışma amacıyla 10’ar günlük açlık grevi yapan toplam 4 mahpusla görüşmeler yapılmış 15 mahpus hakkında ayrıntılı bilgi edinilmiştir.”

Rapora göre görüşme yapılan mahpuslar, açlık grevi süresince Haydar Ali Ak yönetimindeki idarenin işkenceye varan sert bir tavır içinde olduğunu, disiplin cezası uygulamasının arttığını, havalandırmaların kamera ile sürekli olarak izlenmesi sorununun devam ettiği, yeni gelen mahpusların iki ay süreyle üzeri tel kafesle örtülü bir alanda tecrit altında tutulduklarını ve odalara dağıtımın yapılmadığını, bu sürede psikolojik baskıya maruz bırakıldıklarını, açlık grevi yapanlara disiplin soruşturması açılarak ceza verildiğini bildirdi.

Kimi mahpusların yaklaşık 9 aydır, kimilerinin ise 1 Mart'tan bu yana ortak alan faaliyetine çıkartılmadığı ve tecrit altında tutulduğu kaydedilen raporda, açlık grevini sürdüren Ramazan Çeper, Hakan Adıgüzel, Mazlum Bataray ve Ahmet Mamo isimli tutsakların sağlıklarının kritik düzeyde olmasına karşın tek başlarına tutuldukları belirtildi. Raporda, idare tarafından bazı mahpusların “tehlikeli” olarak adlandırılarak ayrı ve ağır uygulamalara tabi tutulduğu. Böyle nitelenen 7 tutsağın, refakatçi taleplerinin karşılanmadığı ve 8 aydır ortak alan faaliyetine çıkartılmadıkları, ayrıca Abdullah Yalçın ve Zülküf Gümgüm adlı iki mahpusun ise sürgün edildiği ifade edildi.

Diğer yandan, açlık grevinin tutsakların sağlık durumlarında yarattığı sorunlara değinen heyet, “Ortaya çıkan sorunların çeşitlilik ve seviye bakımından açlık grevinde bulunulan gün sayısı ile paralellik gösterdiği genel varsayımına karşılık, ziyaretlerimiz sırasında 77. günde olan kimi mahpusların 150. gündeki ile aynı sağlık sorunlarını yaşadığı tespit edilmiştir” diye belirtti.

Açlık grevi sırasında kullanılan temel gereksinimlere erişimin kısıtlanmasını değerlendiren heyet tarafından yapılan açıklamada, “Açlık grevinde bulunan mahpusların çoğunun refakatçileri bulunmadığından, özellikle 40’lı günlerden sonra bu maddeleri düzenli kullanamadıkları anlaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle daha önce sağlık sorunları bulunan ya da zaten düşük kiloda olanların sağlık sorunlarının kısa zamanda ciddi boyutlara vardığı düşünülmektedir” denildi.