24 Eylül 2024 Salı

'Düşünceye özgürlük, tecride, işkenceye son'

Gazeteciler, siyasetçiler ve sosyalist gençlere dönük artan tutuklama saldırıları ve baskılara dikkat çeken Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, "Özgür düşünceye sahip, düşüncesini toplumla buluşturmak isteyen herkese savaş açan AKP tek adam iktidarı Anayasamızda, yasalarımızda, evrensel insan hakları belgelerinde yer alan hiçbir hakkı tanımıyor" dedi.

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, tutsak gazeteci, siyasetçi ve sosyalist gençlerin maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. "Düşünceye özgürlük, tecride, işkenceye son" pankartı açılan eylemde açıklamayı Simay Ada Kart okudu.

AKP iktidarının insana, doğaya, canlı türlerine karşı suç işlemeye devam ettiğini kaydeden Kart, haksız gözaltı ve tutuklamaların, çevre katliamlarının yaygınlaştığını söyledi. "Akbelen'de AKP korumasında Limak Holding tarafından ranta açılmak istenen doğanın imhasına karşı savunmaya geçen köylülere, çevrecilere yönelik işkencelere tanık oluyoruz" diyen Kart, Akbelen'de direnenleri selamladı.

"Özgür düşünceye sahip, düşüncesini toplumla buluşturmak isteyen herkese savaş açan AKP tek adam iktidarı Anayasamızda, yasalarımızda, evrensel insan hakları belgelerinde yer alan hiçbir hakkı tanımıyor. AİHM mahkemesi kararlarını dahi uygulamıyor. Kolluk gücünü ve adalet sitemini de çıkarlarına, tercihlerine göre keyfince kullanıyor" ifadelerini kullanan Kart, Türkiye'de artık hak, hukuk ve adaletten bahsetmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Bu nedenle Merdan Yanardağ'ın tutuklandığını, Selahattin Demirtaş ve Gezi aktivistlerinin AİHM kararlarına rağmen tutsak edilmeye devam edildiğini, Hatay milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmediğini vurgulayan Kart, şöyle devam etti: "Bunun içindir ki Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu'nun bileşen temsilcisi olan; Anadolu Üniversitesi Gazetecilik bölümünde öğrenimini sürdüren;  SGDF MYK üyesi Müslüm Koyun 3 Mayıs'tan bugüne tutsak. Gençliğin yozlaşmaya ve ekonomik krize karşı nefes alabilmesi için Eskişehir'de açılmış Polen Gençlik Kültür Evi'nde emekçilik yapması suç olarak tanımlanıyor. Düzmece bir dosya eşliğinde Eskişehir H Tipi Cezaevinde tutsaklığı devam ediyor. Kendisine tecrit uygulanıyor; insani ve yasaların gerektirdiği talepleri karşılanmıyor. Aylardır hiçbir arkadaş görüşçüsü talebi kabul edilmiyor. Mektup yazan görüşçüleri 'sakıncalı' bulunarak reddediliyor. Kitapları ve mektupları hapishane idaresi tarafından kendisine verilmiyor. Havalandırma hakkı saatlerle sınırlı tutuluyor, spor ve sohbet hakkı gasp ediliyor. Yine Eskişehir L Tipi Hapishanesinde tutsak edilen Sude Çağlar'ın kaldığı hapishanede görüşçüleri keyfi olarak reddediliyor. İki aya yakın süre boyunca kitap / yayın verilmedi. Gazeteye ulaşımı engellendi. Mektupları ayrıştırılarak veriliyor. Tecrit koşullarında tek başına tutulmaya devam ediliyor."

Kart, "Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak haksız, hukuksuz, adaletten yoksun uygulamaları siz değerli basın mensupları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmaya; kime hangi niyetle yapılırsa yapılsın hak ihlallerine karşı mücadele etmeye devam ediyoruz! Baskılar, tutuklamalar karşısında yılmadık yılmayacağız" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hak, hukuk, adalet", "Düşünceye özgürlük, tecride, işkenceye son" sloganları atıldı.