Dünyada 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada işçi ve emekçiler 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü daha iyi çalışma koşulları için düzenlenen mitingler ve yürüyüşlerle kutladı.
Dünya'da işçi ve emekçiler sabah saatlerinden itibaren 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutlamaya başladı.
İRAN
İran'da farklı illerde işçi, emekçi ve emekliler sokağa çıktı. Tahran, Ahvaz, Şuş, Sanandec gibi çeşitli illerde fabrikaların ve valiliklerin önünde buluşan işçi ve emekçiler, "Sadece sokakta haklarımızı alırız" yazılı dövizler taşıdı. 1 Mayıs'ta yoksulluğa ve pahalılığa karşı yürüyen işçi ve emekçiler idamların durdurulması, siyasi tutsakların serbest bırakılması, ücretlerin yükseltilmesi, ödenmeyen maaşların ödenmesi, özelleştirilmelerin durdurulması, işçilerin örgütlenmesine karşı baskıların durdurulmasını talep etti.
YUNANİSTAN
Hükümetin 1 Mayıs tatilinin bir hafta ertelendiğini açıklamasına rağmen iş bırakarak meydanlara çıkan Yunanistanlı işçi ve emekçiler hem haklarını talep ettiler hem de Filistin halkıyla dayanışma gösterdiler.
HÜKÜMET TATİLİ ERTELEDİ, İŞÇİLER GREVE ÇIKTI
1 Mayıs'ın resmi tatil olduğu Yunanistan'da hükümetin Paskalya yortusu haftasına girilmesi nedeniyle 1 Mayıs tatilinin önümüzdeki haftaya kaydırıldığı açıklamasına rağmen birçok iş kolunda greve gidildi. Toplu taşıma emekçileri sadece miting saatlerinde çalışırken limanlardan adalara yapılan gemi seferleri durduruldu. İnşaat işçileri, sağlık emekçileri, belediye çalışanları da grev nedeniyle işbaşı yapmadı.
BAŞKENT ATİNA'DA DÖRT AYRI 1 MAYIS
Başkent Atina'da 4 ayrı alanda kutlamalar yapıldı. İşçi Sendikaları konfederasyonu (GSEE) Klatmonos Meydanı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) Korai Meydanı, Mücadeleci İşçiler Cephesi PAME meclisin bulunduğu Sintagma Meydanında ve sol örgütler ve bazı sendikalar da Propilya Meydanı'nda bir araya geldiler.
Eylemlere katılan binlerce işçi ve emekçi, sosyal güvenlik haklarından, toplu sözleşmelere, iş kazalarına ve pahalılığa karşı sloganlar atıp pankartlar taşırken, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları da yaptı.
FİLİSTİNLİ SENDİKACIYLA CANLI BAĞLANTI YAPILDI
Sintagma Meydanı'ndaki miting sırasında Gazze'de bulunan Filistin İşçiler Birliği Temsilcisi ile bir telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Filistinli sendikacı Yunan halkına, işçi ve emekçilere seslenerek dayanışmanın yükseltilmesini istedi. Ayrıca 1 Mayıs'ın mücadele içindeki önemi ve halkların kardeşliği üzerinde durarak halkların ortak mücadelesine dikkat çekti. Mitingde büyük bir Filistin bayrağı açıldı ve Filistin bayrağının renkleri olan çok sayıda beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı balon göğe bırakıldı.
ADEDY ve GSEE'nin bulunduğu alanlarda da sermaye politikalarını eleştiren ve 1 Mayıs'ın işçi ve emekçilerin mücadelesi için önemine vurgu yapılan konuşmalar ve sloganlar atıldı.
GÜNEY KORE
Güney Kore'nin başkenti Seul'de binlerce işçi şarkılarla 1 Mayıs alanında buluştu. Organizatörler, mitinglerinin öncelikli amacının Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol liderliğindeki muhafazakar hükümetin izlediği emek karşıtı politikalara yönelik eleştirilerini dile getirmek olduğunu söyledi.
KCTU Güney Kore genelinde 10'dan fazla yerde benzer 1 Mayıs mitingleri gerçekleştirdi.
FİLİPİNLER
Filipinlerin başkenti Manila'da yüzlerce işçi, gıda ve petrol fiyatlarının yükseldiği bir ortamda ücret artışı ve iş güvencesi talebiyle yürüyüş ve miting düzenledi.
Polisler kitlenin cumhurbaşkanlığı sarayına yaklaşmasını engelledi. Kızıl bayraklar taşıyan ve ellerinde "Ölmek için değil yaşamak için çalışıyoruz" ve "Fiyatları düşürün, maaşları arttırın" yazılı pankartlar taşıyan işçiler sloganlarla yürüdü.
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da da sendikalar, siyasi ve sosyal örgütlerin çağrısıyla 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi.
JAPONYA
Japonya'da 10 binden fazla işçi ve emekçi 1 Mayıs için başkent Tokyo'nun merkezindeki Yoyogi parkında toplanarak fiyat artışları karşısında ücret artışı talep etti. Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Lideri Masako Obata mitingde yaptığı konuşmada, azalan ücretlerin Japonya'daki pek çok işçiyi ağır yaşam koşulları altına soktuğunu ve gelir eşitsizliğini arttırdığını söyleyerek, "Bu 1 Mayıs'ta, haklarını savunan dünyanın dört bir yanındaki işçi kardeşlerimizle birleşiyoruz" dedi.
BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'ta yüzlerce işçi ve emekçi "Özgür Filistin için işçiler", "Britanya yapımı soykırım" pankartlarıyla başkent Londra'daki Ticaret Bakanlığı önünde ve İsrail'e silah satan İngiliz şirketi BAE Systems'in İskoçya, Galler ve Lancashire'daki silah fabrikaları girişinde 1 Mayıs eylemleri yaptı.
Grubun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda "Soykırım 208. gününe girerken ve 40 bin Filistinli öldürülmüşken, İngiliz Hükümeti hâlâ İsrail'e silah ambargosu koymayı reddediyor. Bu nedenle İngiliz işçiler, Filistinli sendikaların çağrısına yanıt olarak doğrudan eylem yoluyla ambargo uyguluyor!" denildi.
Birleşik Krallık'ta 1 Mayıs tatil günü olmadığı için silah fabrikaları da üretime devam ediyor.
SENDİKALAR YÜRÜYÜŞ YAPTI
Londra'da ayrıca sendikalar ve kitle örgütleri Trafalgar Meydanına yürüdü. Göçmen örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı eylemde hayat pahalılığına karşı atılan slogan ve talepler dile getirildi. Savaşların son bulması da talep edilen eyleme sendikaların üyelerini katmaması eleştiri konusu oldu.
Londra'da ayrıca göçmen örgütlerin yoğun olarak katıldığı kutlamada, eşit işe eşit ücret talebi öne çıktı. Muhafazakar ükümetinin Ruanda Planı ve siyonist İsrail'e desteği protesto edildi. 1 Mayıs bu yıl Londra'da önceki yıllara oranla daha büyük coşkuyla kutlandı. Kutlamalara MLKP, MKP, TKP-ML, TKP/ML, Göçmen İşçiler Kültür Derneği, Sosyalist Kadınlar Birliği, Britanya Alevi Federasyonu, Tilkililer Derneği, DAY-MER'in de aralarında olduğu Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen örgütlerinin yanı sıra İran, Hindistan, Irak ve İngiltere'den sendika ve örgütler katıldı.
Marx Kütüphanesi önünde başlayan yürüyüş Trafalgar Meydanı'nda son buldu. Eylemde göçmen işçiler için eşit çalışma koşulları talebi dillendirilirken, Muhafazakar Parti Hükümeti'nin Ruanda Planı ve İsrail'e olan desteği protesto edildi. Yürüyüşün ana taleplerinden biri "Filistin için acil ateşkes" oldu.
MLKP: TAKSİM İRADESİNİ SELAMLIYORUZ
"Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm" sloganlarının sık sık atıldığı MLKP kortejinde yapılan konuşmalarda Taksim meydanını özgürleştirmek için sabahın erken saatlerinde polis barikatlarını zorlayan devrimciler selamlandı. 1 Mayıs'ın işçi sınıfının mücadele günü olduğu vurgulanan konuşmalarda antifaşist mücadeleyi büyütmek, sosyalizmi kazanmak için MLKP saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.
GIK-DER-SKB: EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Yürüyüşün en kalabalık kortejlerinden olan Göçmen İşçiler Kültür Derneği ve Sosyalist Kadınlar Birliği kortejinde ırkçılığa, yoksullaştırma politikalarına tepki dile getirildi. Eşit işe eşit ücret istendi. Kadın ritim grubunun eşlik ettiği yürüyüşte 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi, göçmen işçiler için eşit ücret talebi dile getirildi; faşizme, yoksulluğa ve savaşa karşı mücadele çağrısı yapıldı.
DGB: YOKSULLAŞMAYA, IRKÇILIĞA VE SAVAŞLARA KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
Mitingde konuşan DGB Temsilcisi SKB üyesi Eylem Özdemir, Taksim meydanına girmek için çarpışan işçi ve emekçileri selamladı. Dünya ve Britanya'da işçilerin ve ezilenlerin giderek daha kötü koşullarda yaşamaya mahkum edildiğini vurgulayan Özdemir, göçmen işçiler ve emekçilerin bu koşullarda daha ağır ve kötü koşullarda çalıştırdıklarını belirtti. Özdemir şöyle devam etti: "Muhafazakar Parti hükümeti, ırkçı ayrımcılığı körükleyen yeni yasa ve uygulamaları devreye koyuyor, yeni faşist politikaların doğrudan uygulayıcısı oluyor. Sendikaların grev ve örgütlenme hakkına dönük saldırıları sürdürüyor, Filistin ve Kürdistan'da süren işgalci soykırımı destekliyor, dayanışmayı kriminalize ediyor. Bizler, göçmen işçi ve emekçiler olarak, Türkiye ve Kürdistanlılar olarak biliyoruz ki, işçi sınıfının ve ezilenlerin hakları ve talepleri ancak Britanyalı işçilerin mücadeleleri ile birleştiği, ortaklaştığı ölçüde korunabilir ve kazanılabilinir."