21 Eylül 2024 Cumartesi

Dünya Kadın Konferansı'nda büyük kongre başladı

Bütün kıtalardan Tunus'ta bir araya gelen kadınlar bugün büyük kongreyi gerçekleştiriyor. 

Tunus'ta 4 Eylül'de büyük yürüyüş ile başlayan Dünya Kadın Konferansı, 4. gününde büyük kongre ile devam ediyor.

Latin Amerika'dan Asya'da 34 ülkeden 89 delege ve kadınlar, iki gün sürecek olan büyük kongrede, kadın özgürlük mücadelesinin gündem ve sorunlarını tartışıyor. Vize sorunları nedeniyle  İran, Bangladeş, Yunanistan, Pakistan, Filipinler'den kadınlar kongreye katılamadı.

Açılışta söz alan Ortadoğu Koordinatörü Meral Çiçek, ölümsüzleşen kadınları andı, "Biz mücadele ettikçe onlar yaşamaya devam edecek" dedi.  Selamlamanın ardından kongrenin işleyişine ilişkin kararlar tartışılarak onaylandı. Ardından dünya ve kıta koordinatörleri raporlarını sundu. 

Türkiye delegesi Beycan Taşkıran, dünya raporunun içeriğine ilişkin eleştiride bulundu, "İki kongre arasında dünya kadın mücadelesi hangi aşamalardan geçti? Nasıl gündemleri oldu? Ne tür sorunlarla karşılaştığına dair de değerlendirmeler ve perspektifler olmalı. Ayrıca, koordinatörler yerel ile ilişkileri güçlendirmek için daha fazla çaba sarf etmesi gerekmektedir" dedi. 

Kıta raporlarında ortak nokta, kapitalizmin krzinin yarattığı büyük ekonomik yıkım oldu. Asya kıta raporunda Hindistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka'daki durum analiz edildi. Gerici rejimlerin özellikle kadınları hedef alan politikalarında artış olduğu belirtildi. Son dönemde eylemler ile gündeme gelen Sri Lanka'daki halkın eylemlerinin ardından başbakan Rajapaksa'nın gitmesine rağmen sorunların devam ettiği vurgulandı.

Ortadoğu raporunda, Türkiye, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Afganistan, Kürdistan ve Yemen'deki genel siyasal durum ve kadınların durumuna ilişkin bir tablo sunuldu. Türkiye'de kadınların faşist rejime, Kürdistan'da Türk devletinin işgaline karşı mücadele ettiği vurgulandı. Afganistan'da Taliban'ın yeniden yönetime getirilmesiyle kadınların tüm haklarını kaybettiğine dikkat çekildi. Kadınların direnişlerinden örnekler verildi.

Latin Amerika kıta raporunda da giderek artan yoksulluğun kadınların yaşamını daha çok etkilediği vurgulandı. Kadınların inisiyatif alması gerektiğine dikkat çekilirken, "Sadece biz kadınlar, birlik olursak başarabiliriz" dedi. 

Avrupa kıta raporu da kadın ile erkek arasındaki eşitsizliği gözler önüne serdi. Kadınların AB ülkeleri arasında yüzde 18-25 arasında daha az maaş aldığına dikkat çekildi. Kadınların işyerlerinde çalışırken, evde de çalışmaya devam ettiği belirtildi. Rusya savaşına dikkat çekildi, "Savaşa karşı savaş ilan ediyoruz. Dünya barışı için mücadele ediyoruz. Rusya Ukrayna'dan çıksın. NATO da Rus sınırlarından çekilsin. Ordular geri çekilsin ve savaş bitsin" denildi.

Kıta raporlarının ardından delegeler söz aldı.

Kongrede kadınlar,  Afrika kıtasında kadın sünnetiyle katledilen ve göç yollarında hayatını kaybeden kadınlar için saygı duruşunda bulundu.