25 Eylül 2024 Çarşamba

Doktorlara ‘günde 72 hasta zorunluluğu’ kamu yararına değil

Ankara Tabip Odası, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan karara göre ortalama 8 saat çalışan bir uzman, pratisyen ya da asistan bir hekimin mesai süresi zarfında, ortalama 6 ila 10 dakikalık periyotlarla 72 hastaya bakması istenmesini eleştirdi.

Ankara Tabip Odası, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hakimlerin günde ortalama 6 ila 10 dakikalık periyotlarla 72 hastaya bakması istenmesini eleştirdi.

Açıklamada, uygulamaya ilişkin “Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün söz konusu kararı Sağlık Dönüşüm Programı’nın birinci ve ikinci fazında yürürlüğe konan kâr odaklı işletme mantığından bağımsız değildir” değerlendirmesi yapıldı.

Ankara Tabip Odası, “Özel işletme işleyiş prensiplerine göre şekillenen kamu sağlık kuruluşlarında hasta kavramı yerini sağlık tüketicilerine bırakırken, hizmet alan-veren ilişkisinde müşteri memnuniyeti öne çıkmış durumdadır” açıklamasında bulundu. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

KAMU YARARI İLKESİ ZARAR GÖRÜYOR
Performans sistemi nedeniyle sağlık hizmetinin sunumunda karar alma süreçlerinin sağlık gerekçeleri ile değil, piyasa koşullarına entegre edilmiş performans kriterleri ile gerçekleştirilmesi, kamu yararı ilkesi ve iyi hekimlik uygulamalarını zedelemektedir.

Hizmet sunumunda bilimsellik ve hasta gereksinimi ilkesinden uzaklaşılarak, hasta memnuniyeti ve performans ölçütlerine göre sunum dayatılmaktadır. İyi hekimlik değerleri ile bağdaşmayan performans sistemi sadece hekim haklarını değil, hasta haklarını da zedelemektedir.

Niteliğe değil niceliğe önem veren, mesleki değerleri ve evrensel tıp etiği ilkelerini yıpratan performansa dayalı sağlık hizmeti sunumundan vazgeçilmelidir.