24 Eylül 2024 Salı

Doğal gaza yüzde 225 oranında zam

Seçim yatırımı olan "bedava doğal gaza" TÜİK'in enflasyon hesaplamasında yer verilmeyerek maaş-ücret artışlarının aşağı çekilmesinin sağlanması sonrası yüzde 225 oranında zam yapıldı.

Havaların ısınmaya başladığı nisan ayında seçim malzemesi olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, doğal gazı ücretsiz yapmıştı. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında dikkate alınan ve düşük göstermenin aracı kılınan, dolayısıyla maaş-ücret artışlarını aşağı çekilmesini sağlayan "bedava doğal gazın" ederi, ÖTV ile çıkarıldı.

"Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2,7944 lira oldu ve metreküp başına yüzde 225 zam geldi.

Doğal gazda bir önceki ÖTV oranı standart metreküp başına 0,0230 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda 0,8599 lira olarak belirlenmişti.