24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır'da kayıp yakınları İsa Efe'nin akıbetini sordu

Diyarbakır'da yapılan kayıp yakınlarının eyleminde 7 Temmuz 1996'da Mardin'in Derik ilçesi Kocatepe köyünde kaybedilen İsa Efe'nin akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 539'uncusu gerçekleştirildi. Diyarbakır Valiliğinin açık alanda eylem yasağı nedeniyle eylem, dernek binasında yapıldı.
 
Kayıp yakınları, İHD Diyarbakır Şube yöneticileri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın'ın da katıldığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 40 haftadır Diyarbakır Valiliğinin Koşuyolu Parkı'nda eylem yapmalarına izin vermediğini hatırlatarak, keyfi olarak tanımladığı valiliğin yasak kararını kınadı.
 
Kayıp yakınlarının uzun süredir taleplerini dile getirdiğini ifade eden Örhan, bu taleplere ilgili kişi, kurum ve yetkililer ile hükümetlerin yanıt vermediğini kaydetti. Çocuklarını kaybeden annelerin bayramlarını hep buruk bir şekilde geçirdiğinin altını çizen Örhan, annelerin her bayram ziyaret edebilecek bir çocuklarına ait bir mezar olduğunu dile getirerek, "Bu talebi duymayanlar, görmeyenler; ancak sağır ve dilsiz olabilirler" dedi.
 
'ANNELERİN SESİNE KULAK VERMELERİ GEREKİYOR'
 
Ortaya çıkan onca belgeye rağmen, hiçbir katilin, failin yargı karşısında çıkarılmadığına dikkat çeken Örhan, "Gerek yargı, gerekse hükümet, bir adım atmak istemiyor. Birçok dosya tozlu raflara kaldırıldı. Maalesef bu annelerin, bu insanların sesi duyulmuyor, duyulmak istenmiyor. Bayram vesilesiyle şu çağrıyı yapıyoruz: Siz bu annelerin sesine cevap olmadıkça hiçbir bayramınız huzurlu geçmeyecek. Çünkü bu annelerin yüreği yaralıdır, bu anneler evlatlarını arıyorlar, kaybettirilen çocuklarının mezarını arıyorlar. O nedenle sorumluların bir an önce adım atması ve annelerin bu çığlığına bu sesine kulak vermeleri gerekir" diye konuştu.
 
Örhan, daha sonra 7 Temmuz 1996'da Mardin'in Derik ilçesi Kocatepe köyünde kaybedilen İsa Efe'nin hikayesini anlattı. Olay günü Efe'nin Derik Üçyol Karakolu'na bağlı askerlerce gözaltına alındığını, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığını söyleyen Örhan, aynı gün öğlen sonrası köye gelen üniformalı askerlerin Derik İlçe Jandarma Karakolu'ndan geldiklerini, bir ifade için Efe'nin kendileriyle gelmesi gerektiğini söyleyerek Efe'yi araca bindirip götürdüklerini belirtti.
 
'GEÇEN ZAMANA RAĞMEN BİR SONUÇ ALINMADI'
 
İsa Efe'nin bir suçu olmadığı için serbest bırakılacağı düşüncesiyle herhangi bir yere başvurmadığını, ancak İsa Efe'nin serbest bırakılmadığı gibi bir daha kendisinden haber alınmadığını kaydeden Örhan, "Yıllar sonra Derik Cumhuriyet Savcılığına gelen bir ihbar üzerine 1993 yılında boşaltılan Derik ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Tepebağ köyüne bağlı Çat mezarsının hemen girişinde bulunan bir noktanın mezar görünümünde olduğu belirtilir. İhbar üzerine Derik Cumhuriyet Savcılığı 4 Ağustos 2013 tarihinde kazı çalışması başlatır. Söz konusu yerde bir insana ait kemikler bütün halinde bulunur. Savcılığın kazı çalışması yapıp ceset bulduğu yer ile İsa Efe'nin kayboluşundan sonra ailenin duyum üzerine şüphelendiği noktanın aynı olması dikkatlerden kaçmaz. Aile faillerin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunur ancak geçen zaman rağmen herhangi bir sonuç alamaz" şeklinde konuştu.
 
Oturma eyleminin ardından açıklama sona erdi.