24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır'da Ebubekir Aras'ın akıbeti soruldu

Cizre'de 1994'te gözaltında kaybedilen Ebubekir Aras'ın akıbetini soran kayıp yakınları, cezasızlık politikalarının son bulmasını ve adaletin sağlanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 753'üncü haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıp yakınları, hak savunucuları ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.

SİNCAR DOSYASI DA ZAMAN AŞIMI RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
İlk sözü alan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Av. Yakup Güven, 1993'te Batman'da faili meçhul bir cinayetle katledilen siyasetçi ve hak savunucusu Mehmet Sincar'ın dosyasının zaman aşımı riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret etti. Dosyada etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Güven, yine cezasızlık pratiğinin uygulanmak istendiğini söyledi. 

"Mehmet Sincar'ın insan hakları mücadelesine büyük katkıları oldu. Biz faillerinin yargılanması ve cezalandırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullanan Güven, Cumartesi Anneleri'ne dönük polis saldırısı ve baskıların da son bulması çağrısında bulundu.

Fırat Akdeniz, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 13 Temmuz 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Ebubekir Aras'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

13 Temmuz 1994'te Ebubekir Aras'ın bekçilik yaptığı kamyon garajına baskın düzenlendiğini ve Aras'ın gözaltına alındığını aktaran Akdeniz, aynı gün başkaca adreslere düzenlenen baskınlarla 5 kişinin daha gözaltına alındığını, bir hafta sonra Aras hariç herkesin serbest bırakıldığını söyledi.

ARAS'A ELEKTRİK VERİLDİ
Aras'ın kardeşi Abdurrahman Aras'ın Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek ağabeyinin akıbetini sorduğunu ancak polislerin Ebubekir Aras'ın serbest bırakıldığını iddia ettiğini aktaran Akdeniz, "Bunun üzerine Ebubekir'in kardeşi Abdurrahman ARAS,  Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan 5 kişiyle görüşme yapar. Her beş kişi de beraber gözaltına alındıklarını ve kendilerine çok ağır işkenceler yapıldığını, elektrik verildiğini belirtir. Ebubekir'e elektrik verdikleri sırada Ebubekir'in yaşamını yitirdiğini ve bu esnada gözaltındaki 5 kişiye bu ölüm olayı nedeniyle elektrik vermeyi kestiklerini belirtirler" ifadelerini kullandı.

Sonrasında Abdurrahman Aras'ın tekrar karakola gittiğini ifade eden Akdeniz, oradaki polislerin Aras'a "Ebubekir'in yaşadığını ve şimdilik sabretmeleri gerektiğini" söylediğini belirtti.

SAHTE BELGE DÜZENLENDİ
"Olay hakkında Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ebubekir ARAS'ı gözaltına aldıklarına ve salıverdiklerine dair bir belge düzenler. Belgede, gözaltı tarihi 17 Temmuz 1994 sabah 05.00 olarak belirtilir. Salıverilme tarihi ise aynı gün akşam saat 20.30 olarak yazılır. Ancak Ebubekir'in okuma yazması ve imza atabilme durumu varken belgenin altına parmak bastırılmıştı. Yine belgedeki gözaltına alınma tarihi ise gerçeği yansıtmıyordu" ifadelerini kullanan Akdeniz, bir daha Ebubekir Aras'tan haber alınamadığını vurguladı.

Basın açıklaması oturma eylemiyle son buldu.