1 Ekim 2024 Salı

Diyarbakır'da Adalet Nöbeti'nin 200'üncü gününe çağrı

Tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbetleri Diyarbakır ve İzmir'de devam ederken Van'da yine polis tarafından engellendi. Diyarbakır'da ise tutsak yakınları, Adalet Nöbeti'nin 200'üncü gününde Koşuyolu Parkı'nda olma çağrısı yaptı.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Diyarbakır, İzmir ve Van'da başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor.

DİYARBAKIR
Tutsak yakınlarının Diyarbakır'da Adalet Nöbeti 199'uncu gününde adliye önünde devam etti. Nöbet eylemine çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katılırken, tutsak aileleri yarın nöbetin 200'üncü günü vesilesiyle Koşuyolu Parkı'nda yapacakları eyleme çağrı yaptı.

Eylemde konuşan tutsak yakını Nazime Boltan, adalet mücadelesinin 7 aydır sürdüğünü hatırlatarak, "Biz çok ağır şeyler istemiyoruz. Biz sadece hasta tutuklu çocuklarımız ile infazı yakılan çocuklarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz "dedi. 

Bir başka hasta tutsak yakını Herdem Merwanî ise, Adalet Nöbetlerinde yaşamı savunduklarını vurguladı. Merwanî, tutsaklarının infazlarının yakılmaması ve hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Tutsak yakınları olarak Adalet Nöbeti'nin 200'üncü gününde Koşuyolu Parkı'nda bir araya geleceklerini kaydeden Merwanî, "Bu anlamda Meclis'te partisi bulunan tüm kesimlere, kendisine vicdan sahibiyim diyenleri ve tutukluların talebi bizim talebimizdir diyen herkesi bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem,  "Hak hukuk adalet" ile "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla son buldu. 

İZMİR
Tutsak yakınlarının İzmir'de başlattığı Adalet Nöbeti 69'uncu gününde Bayraklı Adliyesi önünde devam etti. Eylem boyunca "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" yazılı önlükler giyen tutsak yakınlarına, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de destek verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Menemen İlçe Eşbaşkanı Ekrem Karakoç, hapishanelerde tutsaklara, dışarıda ise yakınlarına dönük büyük bir baskı olduğunu söyledi. Baskıların son bulmasını isteyen Karakoç, hasta tutsakların tedavi hakkına dönük ihlallere dikkat çekti. Başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulunan Karakoç, adaletin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Tutsak yakını Hanım Yıldırım ise, hapishane ziyaretlerinde ailelere dönük baskılara dikkat çekti. Yıldırım, şöyle devam etti: "Dün Şakran Cezaevi'ne gittim. Toplamda 3 ziyaretçiydik. Diğer tutuklulara selam verdik diye gardiyanlar bize tepki gösterdiler. Bizi tutanak tutmakla tehdit ettiler. Cezaevinde tutukluların sağlık durumları ağırdır. İlaçları verilmiyor, tedavileri sağlanmıyor. Tutuklular üzerinde baskılar son bulmalı. Çocuklarımız üzerinde baskının bitmesini istiyoruz. Tutukluların tedavileri sağlansın, infazları tamamlanan tutuklular serbest bırakılsın." 

Konuşmaların ardından açıklama oturma eylemi ile son buldu. 

VAN  
Van'da Adalet Nöbeti'ni dışarıya taşıyan tutsak yakınlarının adliye önünde yapmak istedikleri eylem bir kez daha polis tarafından engellendi. Açıklama öncesi adliye polis ablukası altına alınırken, adliye önüne geçmek isteyen tutsak yakınları ve demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcilerinin önü polis tarafından kesildi.
Tutsak yakınları yasaklama kararını alkışlarla protesto etti.