28 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nde öğretmene ajanlık dayatıldı

Diyarbakır'da öğretmenlik yapan Pelda Sevim, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı H.Ö. tarafından kurum binasına çağrıldığını ve burada 3 sivil polis tarafından sorgulanmak istendi, ajanlık dayatıldı. Açıklama yapan Sevim, suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Diyarbakır Bismil'de 15 Temmuz Anadolu Lisesi'nde müzik öğretmeni olan Pelda Sevim'in, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağırılarak bir odaya alındığı ve 3 polis tarafından ajanlık yapmaya zorlandığı ortaya çıktı.

20 Şubat'ta yaşanan olaya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Eğitim Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, müzik öğretmeni Pelda Sevim ve ailesi katıldı.

POLİS, 'ADAY ÖĞRETMENSİNİZ, SÖZLEŞMENİZ YENİLENİYOR' DİYEREK TEHDİT ETTİ
Basın toplantısında yaşadıklarını anlatan öğretmen Pelda Sevim, olay günü 15.30'da öğretmenlik yaptığı okulun müdürü tarafından arandığını belirtti ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı H.Ö. tarafından çağrıldığını aktardı.

Okul müdürüne konunun ne olduğunu sorduğunda ise "Benim de mevzudan haberim yok" yanıtını aldığını söyleyen Sevim, şunları aktardı: "Ben de Diyarbakır'a gidiyorum dedim ve gittim. Müdür yardımcısının odasına girdim. Kendisi beni karşıladı, 'hoş geldin' dedi. Sonra dışarı çıktı ve tekrar hemen odaya geldi. Sonra 'Polis arkadaşların sizinle bir konu hakkında konuşmaları gerekiyor' dedi. Hemen ardından kendini polis diye tanıtan 3 şahıs, odaya girip beni orada sorguya almaya kalkıştılar. Tabii o sırada müdür yardımcısı odasının anahtarını polislere verip dışarı çıktı. Ondan sonra biz polislerle yalnız kaldık. Bana ailemle ilgi bir takım sorular soruldu. Ailenizde 'terör ile ilişkili kimse var mı' diye soru soruldu. Ayrıca 'aday öğretmensiniz, sözleşmeniz yenileniyor' dediler. Ben bunu tehdit olarak algıladım."

Suç duyurusunda bulunacağını kaydeden Sevim, öğretmenlik mesleğinin kutsallığı açısından böyle bir durumla karşılaştığı için üzgün olduğunu dile getirdi ve "Çok da korktum, orada yalnız kalmam başlı başına bir sıkıntıydı ve bundan sonrası için de korkuyorum" dedi.

Sevim, Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında da soruşturma talebinde bulunduğuna da söyledi.

Olayın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yaşanmasını "vahim" olarak değerlendiren İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, yaşananların suç olduğunu vurguladı. Bunun ilk olmadığını kaydeden Zeytun, olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, antidemokratik uygulamaların yoğun olduğu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, bu uygulamaları bir an önce son verilmesini istedi.

ANNE SEVİM: KIZIMIN YANINDAYIM
Anne Müzeyyen Sevim ise yaşananların ardından kızının kendisini aradığını söyleyerek "Kızımın o andaki ses tonunu ve korkusunu asla unutmayacağım. Kızımın her zaman yanındayım. Kaygılarım çok, kızım ile okula gidip gelmeyi düşünüyorum. Hukuki tüm girişimlerde bulunacağız" dedi.