24 Eylül 2024 Salı

DİSK Tekstil, Antep'te Kod-29'a karşı imza kampanyası başlattı

DİSK Tekstil Sendikası, patronların bir sene içinde 200 bine yakın işçiyi attığı Kod-29'a karşı "İşten atmalar yasaklansın, ücretsiz izin kaldırılsın" talebiyle imza kampanyası başlattı.

Pandemi süreci başladığından beri Kod-29 koduyla işten çıkarılan işçilerin sayısı 200 bini buldu. Antep'te de Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya işçilerinin Kod-29'a ve sendika düşmanlığına karşı başlattığı direniş sürüyor. Bu iki işyerinde patronların Kod-29'u iptal etme, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi kabul etme noktasına geldiklerini ifade eden DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, SGK ve İŞKUR'a yapılan itirazlar sonucu işçiler için Kod-29'un geçersiz hale geldiğini ve işçilere işsizlik ödeneği bağlandığını vurguladı. Bu kazanımların yetmeyeceğini, Kod-29 son bulana kadar mücadele edeceklerini belirten Türkmen, "İşten atmalar yasaklansın, tek taraflı ücretsiz izin kaldırılsın, Kod 29 zulmüne son verilsin" başlığıyla Antep'te imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

'1 MAYIS'A DA BU TALEPLERLE HAZIRLANIYORUZ'
Kampanya kapsamında şehir merkezindeki Balıklı Parkı'nda imza standı açmalarına Valiliğin izin vermediğini dile getiren Türkmen, "Fakat biz, başta direnişçi işçiler ve sendikamız üyesi işçiler olmak üzere, tam bir işçi kıyımına dönen bu Kod-29 ve ücretsiz izin zulmünün son bulmasını isteyen bütün işçilerle birlikte, fabrikalarda, servis duraklarında ve mahallelerde ulaşabildiğimiz herkesten imza toplayarak bu kampanyayı yaygın bir şekilde örgütleyeceğiz" dedi.

1 Mayıs'a da başta bu taleplerle hazırlanacaklarını vurgulayan Türkmen, "İş kolu ayrımı gözetmeksizin, sendikalı-sendikasız bütün işçilere bu mücadeleye omuz verme, kampanyaya destek olma ve görev alma çağrısı yapıyoruz" dedi.

İŞÇİLER MECLİSE GİDECEK
19 Nisan'a kadar sürecek olan imza kampanyasının ardından, toplanan imzalar belirlenecek bir günde direnen işçilerle birlikte Meclise ulaştırılacak. İşçiler Mecliste grubu bulunan partilerle görüşme yapacak ve destek verecek milletvekilleriyle birlikte açıklama yapılacak. İşçiler ayrıca Çalışma Bakanı ile görüşmeyi de planlıyor.