21 Eylül 2024 Cumartesi

Dijwar Ehmed: Baran Serhat öncü bir komutandı

Rojava'nın Serêkaniyê kentinde gerçekleştirilen suikast sonucu ölümsüzleşen MLKP MK Üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı taziyesine katılan halklar ETHA'ya anlattı.
Rojava'nın Serêkaniyê kentinde AKP/Saray rejimi ve desteklediği çetelerinin gerçekleştirdikleri suikast sonucu ölümsüzleşen Bayram Namaz (Baran Serhat) için Serêkaniyê'de taziyeler kabul edilirken, taziyeye Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, TEV-DEM yöneticileri, Şehit Aileleri Kurumu, Süryani, Ermeni, Arap halk önderleri, çeşitli aşiret temsilcileri, Qamişlo ve Serêkaniyê halkı katıldı.
 
Baran Serhat için kurulan taziyeye Rojava'nın Qamişlo kentinden katılan Abid El Helim, Baran Serhat'a ilişkin duygularını şu şekilde ifade etti: "Bu yapılan saldırı insanlığa karşı yapılan bir saldırıdır. Bu saldırı Türk devleti ve ona bağlı çetelerin kirli işi. Bu suikast ile bize Rojava halkına gözdağı vermeyi amaçladılar. Fakat biz hiçbir zaman Heval Baran'ın kanını yerde bırakmayacağız. Biz onun intikamını alacağız. Bu saldırının 23 Mart günü Rojava devriminin IŞİD çeteleri karşısında zafere ulaştığı günde gerçekleşmesi halklara karşı bir mesaj vermeyi amaçladılar. Baran yoldaşı katlettiler fakat binlerce Baran Serhat bu topraklarda artık onun intikamını almak için cephelerde yerlerini alacaktır."
 
Baran Serhat'ı 2017 yılında Qamişlo'da gördüğünü kaydeden Abid El Helim "O dönemde işçi ve emekçiler komitesi eşbaşkanlığı yapıyordum. Baran heval ile bir çok konuda sohbetler ediyorduk. Devrimin bazı sorunlarının çözümü noktasında geliştirici öneriler yapıyordu. İşçilerin sorunlarının çözümü Rojava devriminin komünist bir mücadeleye dönüştürülmesi için işçilerin komitelerde, sendikal mücadelede örgütlenmesi için bizimle tartışmalar yürütüyordu. Baran heval, Rojava devriminin büyütülmesi, geliştirilmesi gerektiğini bize anlatıyordu. Baran Heval yaşamı ile bize öğretici olurdu. Yüreğimizde hep ondan bir iz var. Baran hevale söz veriyoruz Baran heval gibi gençler yetiştireceğiz. Bu topraklarda onun ismini yaşatacağız" dedi.
 
Süryani halkından ve Bişeri Mahallesi Şehit Lüveyd Komünü Eşbaşkanı Butros Beşir ise "Baran hevalin şehadeti bizi çok derinden üzdü. Baran heval mücadeleciliği ile her zaman en önde yerini alırdı. Biz Süryani halkı olarak çok defa bir araya geldik. Ona ilk andan itibaren bir bağlılığımız oldu. Halklar ile kurduğu ilişki çok farklıydı ve çok insancıl yaklaşıyordu. Özellikle halkların eşitliği için çok fazla bilgisi vardı. Bütün halkların eşit bir şekilde bu devrimin içerisinde yer alması gerektiğini söylüyordu. Türk devleti ve desteklediği çeteleri Baran hevali katlederek Rojava'da halkların kardeşliğini bitirmeyi amaçladılar. Fakat buradan bir kez daha ona söz veriyoruz. Süryani halkları olarak onun mücadelesini sürdüreceğiz" diye konuştu.
 
Süryani halkları olarak yüzyıl önce işgalci Türk devleti ve o dönem ki çeteleri tarafından Süryani halklarının da büyük acılar çektiğini söyleyen Butros Beşir "Şuan aynı acıları Erdoğan halklara yaşatmak istiyor. Erdoğan Osmanlı zihniyetini Ortadoğu'da tekrar yaşatmak istiyor. Süryani halkı olarak heval Baran'ı katleden zihniyet ile Süryani ve Ermeni halklarına katliamlar gerçekleştiren zihniyet aynıdır. Bu zihniyete karşı Rojava devriminin büyütülmesi ile büyük bir yanıt olacağız. Biz bir kez daha söz veriyoruz onun fikrini Süryani halklarının ve Rojava halklarının içerisinde büyüteceğiz. Baran heval şahsında bütün halklarımıza başsağlığı diliyoruz onun mücadelesini Rojava devrimini birlikte büyüteceğiz" diye belirtti.
 
TEV-DEM Yöneticisi Dijwar Ehmed, "TEV-DEM ve Özerk Yönetim adına Baran Serhat'ın ailesine ve ezilen halklara başsağlığı diliyoruz. Bu saldırı Türk devletinin korkusunu ortaya koydu. Göğüs göğüse savaşamadıkları kahramanlarımızı kirli saldırılar ile bu şekilde hedeflediler. Faşist Türk devleti desteklediği gladyo çeteleri ile birlikte bu şekilde suikast gerçekleştirerek Baran hevali katlettiler" diye kaydetti.
 
Baran Serhat'ı 3 yıldır tanıdığını ifade eden Dijwar Ehmed "Baran Serhat her durumu ile bir komutan, aynı zamanda bilgisi ile büyük bir siyasetçiydi. Halkların özgürleşmesi için birçok çalışmada yer aldı. Bütün bilgisini becerisini Rojava toplumunun özgürleşmesi ve bir irade haline gelmesi için büyük çabalar harcadı. Savaş dönemlerinde savaşan bu konuda geri durmayan ama Rojava devriminin toplumsal sorunlarında bir o kadar duyarlı olan bir yoldaştı. Baran Serhat kısa sürede toplumdaki insanlar üzerinde etki bırakabilen bir insandı, komutandı. Bir çok alanda bir araya geldik. Rojava devriminin büyütülmesi, toplumsal sorunların çözüme kavuşturulması için projeler ile kafa yoran halkın gelişimini kendi gelişiminin önünde gören, bu bakımdan toplumsal bilinç yaratmak için sürekli çaba harcayan bir yoldaştı. Baran Serhat yeri geldiğinde çocukların, yaşlıların, kadınların, gençlerin dünyasına girmeyi onlar ile paylaşımlar yapmayı önemseyen bir yoldaştı" diye belirtti.
 
Baran Serhat'ın bütün alanlarda güçlü bir önder olduğunu vurgulayan Diijwar Ehmed "Bir çok defa halkların özgürlüğü için Türkiye ve Bakur Kürdistan'da tutsak düşmesine işkenceler görmesine rağmen hiçbir zaman mücadeleden geri durmadı. Rojava devriminin başlangıcı ile birlikte bu topraklarda MLKP Rojava'nın öncü komutanı olarak yerini aldı. Rojava devrimini büyütmek için ellerinden geleni yaptılar. Onun şehadeti ile elbette biraz incindik fakat biz aldığımız darbeler karşısında güçlü duran bir toplumuz, bundan kaynaklı da Baran yoldaşın şehadeti karşısında Rojava halkı olarak onun fikirlerini mücadelesini büyüteceğiz. Baran Serhat Rojava halklarının şehididir" diyerek fikirlerini sahiplenmeye devam edeceklerini belirtti.