21 Eylül 2024 Cumartesi

DFG'den Süleyman Ahmet'i serbest bırakın çağrısı

Rojnews Arapça editörü Süleyman Ahmet'in KDP tarafından alıkonulmasının üzerinden 200 gün geçti. Nerede tutulduğu ve sağlık durumuna ilişkin bilgi verilmeyen Ahmet'in serbest bırakılmasını isteyen DFG, "KDP'nin tutumu evrensel hukuka aykırı, kirli ve tehlikeli bir politikanın ürünüdür" diyerek tepki gösterdi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Halep kentinden 25 Ekim'de Federe Kürdistan Bölgesi'ne dönerken Sêmalka Sınır Kapısı'nda KDP'ye bağlı güçler tarafından alıkonulan, Rojnews'in Arapça editörü Süleyman Ahmet'ten 200 gündür haber alınamamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'SÜLEYMAN AHMET NEREDE'
Gazeteci Süleyman Ahmet'ten 200 gündür haber alınamaması ve sorulan soruların yanıtsız bırakılmasına tepki gösteren DFG, "Ailesi ve meslektaşları, iki yüz gündür Süleyman Ahmet'in akıbetini öğrenmek için her gün soruyor, ancak geçen bu süreye rağmen, KDP ve Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi sessizliğini sürdürüyor. Süleyman Ahmet nerede, durumu nasıl, hayatı tehlike altında mı soruları yanıtsız bırakılıyor" diye belirtti.

'SAĞLIKLI BİLGİ VERİLMİYOR'
Aile, avukat ve basın kurumlarının uzun süren çabalarının ardından, KDP'nin Süleyman Ahmet'in gözaltında olduğunu kabul etmek zorunda kaldığı vurgulanan açıklamada, KDP'nin halen Ahmet hakkında kamuoyuna sağlıklı bilgi vermediğine işaret edildi.

Süleyman Ahmet'in kaçırılmasının ardından, aralarında Gazetecileri Koruma Örgütü (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün de bulunduğu çok sayıda gazeteci meslek örgütünün kınama açıklaması yaptığı hatırlatın açıklamada, "Rojnews yetkilileri, editörleri Ahmet'in akıbetine ilişkin bir an önce kamuoyunun bilgilendirilmesi talebiyle Birleşmiş Milletlere (BM) de başvuruda bulundu. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Mina İnsan Haklarını Koruma Komitesi, 12 Nisan'da Ahmet'in akıbetinin belirlenmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) Zorla Kaybedilme Komitesi'ne acil talepli başvuru yaptı" denildi.

'KDP SUÇ İŞLİYOR'
Evrensel kurallara aykırı davranan KDP'yi Süleyman Ahmet'in akıbeti hakkında bilgi vermeye çağıran DFG, "KDP ve Federal Kürdistan Bölge yönetimi bu tutumu ile suç işlemektedir. Suçlu olduğu için de yaşananları görmezlikten, duymazlıktan geliyor. Oysaki tüm kamuoyu Süleyman Ahmet'in akıbeti hakkında bir an önce bir açıklama yapılmasını bekliyor. KDP ve Federe Kürdistan Bölgesel yönetimi bu tutumu evrensel hukuka aykırı iken bu yaklaşım kirli ve tehlikeli bir politikanın ürünüdür. Bu yöntemle basın özgülüğü ortadan kaldırılmaktadır. Bizler bu coğrafyanın gazetecileri olarak böylesi hukuksuz ve faşist yöntemleri asla kabul etmiyoruz. Süleyman Ahmet'in yaşamına ilişkin kaygılarımız artmaktadır ve biran önce kendisinden haber almak istiyoruz. KDP'yi bu uygulamalarından vazgeçemeye, Süleyman Ahmet'i serbest bırakmaya çağırıyoruz" diye belirtti.