28 Eylül 2024 Cumartesi

DFG: Gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırması engellenemez

Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, "Gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırması engellenemez" diye belirtti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gözaltına alınan gözatecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İdlib'te Türk askerlerine yönelik hava saldırısı ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Saldırının olduğu saatlerden itibaren internet ve sosyal medya mecralarına yönelik kesintilerin başladığı ifade edilen açıklamada, bu kesintilerin halkın bilgiye erişimini engellemek ve tek kaynaktan haber akışını sağlama girişimi olduğu belirtildi.

İdlib'deki saldırıyı gerekçe gösteren Türkiye, sınır kapılarını tek taraflı açarak devlet kurumlarının teşvikiyle mültecilerin sınıra taşındığı kaydedilen açıklamada, "Edirne başta olmak üzere sınır hattında ciddi bir yığılma yaşanmasıyla birlikte hem bir insanlık dramı yaratılmış, hem de bu insanların can güvenliğini tehlikeye atan bir tutum izlenmiştir" denildi.

Sınırda yaşananları aktarmak için Edirne'ye bağlı Pazarkule ilçesinde bulunan Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılğan, Naci Kaya ile Rudaw muhabiri Rawin Stêrk ve kameraman Mehmet Şirin Akgün'ün gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, "Gazetecilerin gözaltına alınmasına 'Yasaklı bölgede çekim yapmak' gösterilse de günlerdir bölgeye mültecilerin taşınmasıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleme çabasıdır. Öte yandan Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı" ifade edildi.

Yapılan saldırıların bir devamı niteliğinde görülebilecek bir durum da Ankara'da Sputnik'in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evlerine 15-20 kişilik bir grup tarafından saldırı girişimi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atan gruplar, gazetecilerin isim ve soy isimlerini söyleyerek, 'Şehitlere karşı propaganda yaptın mı' diye sordu. Gazetecilerin suç duyurusu ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya rağmen saldırganların bulunmasına yönelik bir gelişme yaşanmamasına rağmen ırkçı grubun saldırı girişiminde bulunduğu 3 gazeteci, bu sabah gözaltına alındı. Gazetecilerin gözaltına alınmasına yaptıkları haber gerekçe gösterildi" diye belirtildi. 

Gazetecilerin saldırı ve gözaltılarla görevlerini yapmalarının engellenmesini protesto eden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, "Gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Yine Sputnik çalışanlarına ırkçı saldırıda bulunan grup bir an önce yakalanarak, yargı önüne çıkartılmalıdır. Her ne gerekçeyle olursa olsun gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırması engellenemez" denildi.