24 Eylül 2024 Salı

Devrimin 11. yılı Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde coşkuyla kutlandı

19 Temmuz Rojava Devriminin 11. yıldönümü Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında kutlandı.

Rojava Devriminin yıldönümü için, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Rakka, Qamişlo, Girkê Legê, Dêrîk, Dirbêsiyê, Şeddade ve Hesekê kentleri ile Şam da kitlesel kutlamalar yapıldı. Etkinliklere, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, siyasi partiler, sivil askeri kurum üyeleri, çeşitli toplumsal birlik ve örgütleri, TKŞ, JKŞ'nin yanı sıra kadın ve gençlik örgütleri de katılırken Kürt, Arap, Süryani, Çerkez, Ermeni halkları ulusal ve geleneksel giysileriyle etkinliklerde yer aldı.

Kutlamalarda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlük taleplerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

QAMİŞLO
Devrim yıldönümü kutlamaları Qamişlo kantonunda Heysem Kiço Stadında yapıldı. Kutlamalara Amûde, Tirbespiyê ve Til Hemis ilçelerinden halklar da katıldı. Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hikmet El Hebîb tüm cephelerdeki devrimcileri selamladı. Hebîb, devrimin var olan rejimin değişebileceğini gösterdiğini belirterek, "Bu devrimin zulme karşı
toplumsal bir devrim olduğunu da kanıtladı" dedi.

Rojava Devriminin Ortadoğu ve dünya halklarının devrimi olduğunu belirten Hebîb konuşmasını şöyle sürdürdü: "Demokratik bir düşünceye sahip olan bu devrim, baskıcı zihniyetlere karşı savaşmış, halkların kardeşliğine dayalı fikir ve anlayışları yaymıştır. Bugün geldiğimiz aşama bölgedeki Kürtler, Araplar ve Süryani bileşenler sayesinde oldu."

Kadın Hareketleri adına Kadın Ofisi Sözcüsü Henîfe Mihemed devrimdeki fedakarlıklara dikkat çekti ve "Bölgedeki kadın-erkeklerin fedakarlığı, bölge halkının direnişi ve birliğiyle kazanacağız" dedi. Faşist Türk devletinin SİHA saldırısında Özerk Yönetim temsilcilerinin hedef alınmasını hatırlatan Mihemed,"Binlerce kadın Rîhan ve Yûsraların yolunu tamamlıyor. Kürt kadını dünya için örnek olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kutlamalarda, Dirbêsiyê Kültür ve Sanat merkezine bağlı müzik grupları ve Zêrin Hareketine bağlı kadın müzik grupları yer aldı.

GİRKÊ LEGÊ
Girkê Legê İlçesindeki kutlama Toplumsal Savunma Güçleri Merkezinde yapıldı. Girkê Legê'de ki kutlamaya Çilaxa ve Til Koçer'den de binlerce kişi katıldı. Kutlamada Kongra Star adına Nesrîn Mihemed konuştu. Kadınların devrimde öncülük rolleri olduğunu, önemli kazanımlar elde ettiğini hatırlattı. Nesrîn Mihemed şöyle söyledi: "Bu devrimin amaçlarına ulaşabilmek için, Kürt, Arap ve Hristiyan kadınlar hayatın her alanında rol oynamış, kazanımlarını korumak için mücadele etmiş ve savaşmıştır."

Mihemed'in ardından söz alan Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Vîvîan Beho Osê bölge halklarının saldırılara "halkların kardeşliği temelinde" karşı çıkıldığını belirti.

Etkinlik müzik gruplarının sahne almasıyla bitirildi.

DERİK
Dicle Parkında yapılan kutlamalara binlerce kişi katıldı. Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Eşbaşkanı Kenan Berekat söz aldı. Kürt halkına yönelik katliam ve soykırım saldırılarına dikkat çeken Berakat, Rojava Devriminin, halkları bu soykırım saldırılarından koruduğuna dikkat çekti.

Berakat ardından söz alan Kongra Star Koordinasyon üyesi Hêvî Silêman, kadınların verdiği mücadele ile toplumun önderi haline geldiğini belirtti.

Kutlamalarda müzik gruplarının yanısıra sanatçılarda sahne aldı

RAKKA
Kentteki kutlamalar Belediye Stadında yapıldı. Rakka Sivil Meclisi Eşbaşkanı Xalid Berket tüm engellere ve ihanetlere karşın halkın direnişte ısrar ettiğine dikkat çekti.

Zenûbiya Kadın Topluluğu Yöneticisi Sewsen El Xelef de, 19 Temmuz devriminin Ortadoğu'da ki diğer devrimlerden farklıkları olduğunu belirtti ve şunları ifade etti: "19 Temmuz devrimi bir demokrasi ve özgürlük devrimi, kadın hakları ve kadının devrimidir."

Rakka Askeri Meclisi komutanlarından Karwan Girê Spî yaptığı konuşmalarda QSD'nin devrimin savunmasında oynadığı role dikkat çekti. QSD'nin tüm bileşenleri ve savaşçılarıyla önemli kazanımlar elde ettiğini vurguladı.

KOBANÊ
Fırat bölgesinde devrim yıldönümü kutlamaları binlerce kişinin katılımıyla kent merkezinde bulunan Şehit Egîd meydanında yapıldı.

Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mizgîn Xelil konuştu. Rojava devriminde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin rolüne dikkat çeken Mizgîn Xelil, halkların esareti kırarak birlikte özgür ve güven içinde bir yaşam inşa ettiklerini belirtti. Xelil, "Devrim tüm özgürlük arayanlar için bir yol haline geldi" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına, Özerk Yönetim Genel Meclisi Eşbaşkanı Ferid Etê "Özgürlük isteyen halk sözünü söylemiş ve korku duvarını yıkmıştır. 19 Temmuz devrimi tüm devrimlere örnek olmuştur" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, Girê Spî Kanton Meclisi Eşbaşkanı Yardımcısı Hezai El Mihemed, Kobanê şehrinin devrime dönük tüm komplo saldırılarına karşı dimdik durduğunu belirterek "Her devrimin bir hedefi vardır. 19 Temmuz devrimi de savaşçıların cesareti sayesinde hedefine ulaştı" dedi.

Kongra Star Koordinasyon üyesi Zozan Berkel bölge halkının devrimini kutladı. Berkel, "Bizim asırlık hayalimizdi. Şehitlerimizin fedakarlıkları ve kadınların mücadelesi sayesinde bu hayalimiz
gerçek oldu" dedi.
 
TKŞ ve JKŞ'nin de yer aldığı kutlamalar müzik gruplarının sahne almasıyla bitirildi.

Devrim yıldönümü kutlamaları Dirbêsiyê, Tebqa, Şam ve Şeddade'de yapılan etkinliklerle kutlandı.