24 Eylül 2024 Salı

Devletin yeni saldırısı 'kente giriş' yasağı

21. Munzur Festivaline katılmak için Dersim'de bulunan devrimci sanatçılar hakkında kente giriş yasağı çıkarıldı. Kente girişte hiçbir sorun yaşamayan devrimci sanatçılardan Grup İsyan Ateşi üyeleri bir anda polis saldırısına uğradı ve işkenceyle gözaltına alındı. Devrimci sanatçılardan Melisa Yılmaz ETHA'ya değerlendirmesinde, "Yasak kararını son ana kadar göstermediler, hastaneye götürürken bizi yolda diğerlerinden ayırdılar ve yeniden gözaltına alıp Erzincan'da bıraktılar" dedi.

Devletin devrimcilere yönelik saldırıları günden güne farklı boyutlar kazanıyor. Eylem alanlarında işkenceli gözaltılardan, ev baskınlarında uygulanan işkenceye, kaçırma ve kaybetme girişimlerinden, gözaltında edilen ölüm tehditlerine, ajanlık dayatmalarına her türlü yöntemi uygulamakta beis görmeyen faşizmin bu saldırılarına, şimdi de son dönemlerde yaygınlık kazanan "belirli bir kente-ilçeye girmeme" gibi biçimler eklendi. Geçen haftalarda da Akbelen'de gözaltına alınan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan ve çevrecilere verilen "Milas'a giriş yasağı"nın ardından Munzur Festival'i programında yer alan devrimci sanatçılar da bu son derece keyfi saldırı biçiminden azade olmadı.

Yıllardır süren yasakların ardından 21. Munzur Festivali 6 Ağustos'ta sona erdi. Festivale ilişkin organizasyona çokça eleştiri yapıldı, merkezi noktalardaki konserlerde devrimci sanatçıların popüler sanatçıların ardından gece yarısı sahneye çıkarılması, devrimci sanatçıların prova haklarının gasp edilmesi vb. eleştiriler bunların başında. Fakat yine de festivale damgasını vuran, devletin yasak, baskı ve engellemelerine karşı, yasak getirilen devrimci grupların ezgilerinin, festivalde sahne alan Grup Vardiya, Grup Munzur gibi devrimci müzik grupları tarafından icra edilmesi oldu.

BIRAKILMADAN YENİDEN GÖZALTINA ALINIP KAÇIRILDILAR
Festival hazırlıkları sürerken devrimci gruplar Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Ermeni folklor grubu Veradardz'in festivale katılması hatta Dersim'de bulunması bile Tunceli Valiliği tarafından yasaklandı. Dersim'e festivalden önce giden Grup İsyan Ateşi üyeleri sivil polisler tarafından takip edildi, önleri kesildi, hiçbir gerekçe sunulmadan darp edilerek gözaltına alındı, serbest bırakıldıklarında ise hastaneden yeniden gözaltına alındı; kaçırıldı ve kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle başka bir şehirde serbest bırakıldılar.

'DERSİM'E GİRİŞTE HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK'
Kaçırılarak gözaltına alınan sanatçılardan Grup İsyan Ateşi üyesi Melisa Yılmaz ile konuştuk. Karakola çevrilen, her noktası kameralarla kuşatılan, üniformalı ve sivil polislerin gövde gösterisi yaptığı Dersim'e girişte herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadıklarını sorduğum Yılmaz, "Girişte bir sıkıntı yaşamadık" yanıtını verdi.

'BİR ANDA SALDIRDILAR VE İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDIK'
Yılmaz, işkenceyle gözaltına alındıkları 31 Temmuz akşamını şöyle anlattı: "Bir kafede oturuyorduk, çıkar çıkmaz 35'e yakın sivil ve üniformalı polis etrafımızı sardı. Hiçbir açıklamada bulunmadan kimlik kontrolü yapacaklarını söylediler. Ben ve Grup İsyan Ateşi üyelerinden Ali Rencüzoğulları'nın karakola gelmemizi gerektiğini söylediler ama yine bir gerekçe sunmuyor, açıklama yapmıyorlardı. Gözaltı kararı da yok. Karakola gitmeyi reddedince saldırdılar ve işkenceyle gözaltına aldılar."

'YOLDA BİZİ AYIRIP ERZİNCAN'A GÖTÜRDÜLER'
İlk işlemde tebliğ edilmesi gereken kararın kendilerine ısrarla verilmediğini de söyleyen Yılmaz, "İfade işlemlerinin ardından kararı tebliğ etmeleri lazım bunu yapmadan hastaneden serbest bırakacaklarına dair tutanak imzalattılar. İşkenceyle gözaltına alındık ama 'polise mukavemet ve görevini yaptırmamak'iddiasından ifade verdik. Dersim'deki hastaneye götürülürken yolda Grup İsyan Ateşi üyesi olan beni, Ali ve Yusuf Rencüzoğulları'nı ayırdılar. 'Hastaneye götürüyoruz'dediler. Bu arada bize hala Dersim yasağını da göstermediler. Hastane işlemleri sonrası bırakılacağımızı düşünüyorduk ama bir anda araca bindirdiler ve yolda kararı gösterdiler. 1 Ağustos'tan itibaren yasağımız başlamış. Sonra da bizi götürüp Erzincan'daki hastaneden bıraktılar. Bunun da yasal bir işlem olduğunu söylediler" dedi.

'DEVRİMCİ SANATA ZİNCİR VURULAMAZ'
Dersim'de maruz kaldıkları saldırılarla yıllardır mücadele ettiklerini ancak bir adım geri adım atmadan devam ettiklerini kaydeden Yılmaz, şu vurguyu yaptı: "Her yerde söylediğimiz gibi, devrimci sanata zincir vurulamaz. Bu yasaklamalar engellemeler devrimci sanatımızı susturamayacak."