21 Eylül 2024 Cumartesi

Deprem kararnamesi işçilerin işten atılmasını yasaklamıyor, kolaylaştırıyor

Bu sabah yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, OHAL ilan edilen deprem bölgesinde işten çıkarmaların yasaklandığı iddia edilmesine rağmen işten çıkartmalar devam edecek. İşsiz kalanlara ise 4 bin liranın altında bir ödeme yapılacak. Kararnamede ayrıca, toplu sözleşme ve grev hakkı da OHAL süresince uzatılarak ertelendi.

Maraş merkezli depremlerin 16. günü. Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği kentlerde "afet bölgesi" ilanı yerine OHAL ilan edilmesinin ardından, bu sabah Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile patronlara dikensiz gül bahçesi sunuluyor.

Patronları ve sermaye düzenini korumak amacıyla Resmi Gazete'de bugün yayınlanan 125 no'lu kararnameye göre; deprem bölgesinde işçiler, işten atılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kararnamede işten çıkartmaların resmen yasaklandığı söylenmesine rağmen İş Kanunu'nun 25. maddesinin 2. bendi kapsam dışında bırakıldı. Koronavirüs salgını döneminde de iktidar benzer uygulamayı devreye sokmuştu. Böylece, patronlar, binlerce işçiyi bu maddeden işten çıkartmıştı.

Söz konusu madde şöyle: "İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması."

Kararname, deprem bölgesinde evi yıkılan bir işçi başka bir kente gittiğinde patrona iş sözleşmesini feshetme hakkı tanıyor.

ATILAN İŞÇİYE GÜNLÜK 133,44 LİRA LAYIK GÖRÜLDÜ
İşten atılan işçilere ise herhangi bir aylık almaması kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133,44 lira ücret desteği verileceği duyuruldu, damga vergisi haricinde kesinti yapılmayacağı da "lütfedildi". Bu da 4 bin liraya yakın bir ücret anlamına geliyor.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu kapsamındaki yetki tespiti verilmesi, toplu iş sözleşmeleri yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler de OHAL döneminde uzatıldı. Böylelikle toplu iş sözleşme ile grev hakkının kullanılması ertelenmiş oldu.