24 Eylül 2024 Salı

Denizli'de 2 Temmuz eylemi: Unutmak inancımıza ihanettir

Denizli'de düzenlenen Sivas katliamı protestosunda devletin hiçbir katliamla yüzleşmediğini, failleri koruduğu gibi ödüllendirdiği vurgulandı. Örgütlü mücadele çağrısı yapan Aleviler, katliamı unutmanın en başta inançlarına ve bu inanç uğruna Kerbaladan bu yana bedel ödeyenlere ihanet olacağını kaydetti.

2 Temmuz Sivas katliamının 30. yılında Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Denizli Şubesinin çağrısıyla bir araya gelenler, Madımak başta olmak üzere katliamların hesabını sormak için örgütlü mücadeleye çağırdı. Candoğan parkında düzenlenen anmada katledilen canların fotoğraflarının yer aldığı "Unutmadık, unutturmayacağız" ve "Sivas katliamını unutmadık unutturmayacağız" pankartları taşındı.

SURUÇ KATLİAMI UNUTULMADI
Sık sık, "Suruç'tan Sivas'a hesap soracağız", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Faşizme karşı omuz omuza", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atılırken, katledilen canların isimleri sayıldı ve "Yaşıyor" yanıtı verildi.

'KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMEDİ'
Basın metnini Hacı Bektaş Kültür Derneği Başkanı Erkan Aras okudu. Sivas katliamını gerçekleştirenlerin devlet tarafından korunduğu gibi ödüllendirildiğini hatırlatan Aras, "Devlet, Maraş, Sivas, Çorum, Dersim, Malatya katliamlarında olduğu gibi Madımak katliamı ile de yüzleşmedi" dedi.

'HER TÜRLÜ AYRIMCILIK SON BULMALIDIR'
İktidarın tüm okulları İmam Hatip Liselerine çevirdiğine dikkat çeken Aras, Çedes projesi adı altında eğitimi tarikatlara, çocukları ise imamlara teslim ettiğini söyledi. Alevilerin ibadethanesi Cemevlerine yönelik saldırıları hatırlatan Aras, şu talepleri sıraladı:
🔹"Cem evleri Alevilerin ibadethanesidir ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.
🔹Kapatılan ve el konulan Dergahlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
🔹Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.
🔹Alevi köylerine cami yapılmasından vaz geçilmeli, Alevilerin Kutsal Mekanlarına yapılmak istenen baraj, HES maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir.
🔹Din dersleri,tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.
🔹Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lağvedilmelidir.
🔹Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır."

'UNUTMAK İNANCIMIZ İÇİN BEDEL ÖDEYENLERE İHANETTİR'
Bu talepler kabul edilene dek mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Aras, şöyle devam etti: "Unutmak; başta inancımıza, direncimize, tarihsel bilincimize, Kerbela'daki Hüseyni duruşa, Enel Hakk'tan geçmeyen, Hallac-ı Mansur'a, Baba İlyas'tan Kalender Şah'a, Dar ağacında ki Pir Sultan Abdal'dan günümüze, hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir.
Unutmak; Asım Bezirci'nin Kalemine, Hasret Gültekin'in Bağlamasına, Nesimi Çimen'in Curasına, Asuman Sivri'nin Semahına, Koray Kaya'nın düşlerine ihanettir. Madımak Katliamı'nı Unutmadık, Unutturmayacağız, Hesabını soracağız! Gelin canlar bir olalım…Sivas'ın ışığı sönmeyecek."

Eylem sloganlarla sona erdi.