28 Eylül 2024 Cumartesi

'Deniz Poyraz davası kadınların davasıdır'

Poyraz katliamı davası öncesi Şakran Hapishanesi önünde bir araya gelen çok sayıda kişi Deniz'in hesabının sorulacağını kaydetti. Mahkeme heyetini uyaran HDP Eş Genel Başkanı Sincar, katliamı aydınlatacak karar verilmesini aksi karada ise bu görevi üstleneceklerini söyledi. KBG İzmir'den Gül ise adaleti kadın isyanını kuşanarak sokakta getireceklerini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütüne düzenlediği saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın 7. duruşması Aliağa Şakran Hapishanesi kampüsündeki İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Duruşma öncesi Deniz Poyraz ailesinin katılımıyla HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP ve CHP milletvekilleri Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkevleri, EHP, SODAP, İHD, TİHV'in de olduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri, çok sayıda baro ve başkanları, çok sayıda kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Katillerden hesap soracağız, faşizm yenilecek biz kazanacağız" yazılı pankart, Deniz'in hesabının sorulacağının kaydedildiği dövizler ve Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. Hapishane önünde ilk olarak Sancar açıklama yaptı daha sonra ise Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir söz aldı. Açıklama sırasında sık sık, "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Katillerden hesabı kadınlar soracak", "Jin, jiyan, azadi", "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Şehid namırın" sloganları atıldı.

SANCAR: MAHKEME DE MÜNFERİT CİNAYET OLARAK GÖSTERMEYE ÇALIŞTI
Söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, katliam öncesi ve sonrasında yaşananları hatırlattı. Türkiye tarihinin siyasi cinayetlerle dolu olduğunu belirten Sancar, hepsinde aynı yöntem izlenerek araştırılmak yerine üstünün örtüldüğünü kaydetti. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında yeterli araştırma yapılmadığına dikkat çeken Sancar, "Mahkeme de gerçeği ortaya çıkararak araştırmalardan kaçınmış, olayı tek kişinin münferit cinayeti olarak göstermeye ve görmeye çalışmıştır" dedi.

Deniz'in katledildiği ilk gün bir kaos planına dikkat çektiklerini hatırlatan Sancar, "Kaos planı toplumu dizayn etmek için ve sistemi daha da otoriterleştirmek amacıyla devreye sokulmuştur. Bu kaos planının engellenmesi için bizler elimizden gelen her türlü siyasi çabayı harcadık" ifadelerini kullandı. Mahkeme heyetine seslenen Sancar, bu cinayetin ardındaki tüm bağlantıların ortaya çıkarılmasını istedi. Bu yapılmadığı takdirde ülkede karanlığın hakim olacağını söyleyen Sancar, "Bu ülkede yine siyasi cinayetler işlenecektir" ifadelerini kullandı.

'MAHKEME CİNAYETİ AYDINLATMAZSA BU GÖREVİ BİZ ÜSTLENİRİZ'
HDP İzmir İl Örgütüne yönelik saldırı öncesi partisine yönelik hedef göstermeleri anımsatan Sancar, suç örgütü lideri gibi davranan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bağlı polislerin de aynı minvalde ilerlediğini belirtti. Katliama ilişkin devletin içinde bulunduğu tüm ilişkilerin, çete bağlantılarının ortaya çıkarmaya yönelik bir karar verilmesi gerektiğinin altını çizen Sancar, mahkeme bunu yapmadığı takdirde bu görevi üstleneceklerini kaydetti. Sancar, şöyle devam etti: "Deniz Poyraz'ı katledenler, Deniz Poyraz'ın katledilmesine giden yolu döşeyenler, katliamın planlayıcısı ve işbirlikçiler ortaya çıkana kadar mücadelemiz her alanda devam edecektir. Hiçbir cinayet bu mücadelelerin engellememiştir, engellemeyecektir. Burada da iktidar kaos planlarıyla geleceği karartma hırsıyla hareket ediyor olabilir, iktidar içinde kaos planlarından medet umanlar vardır, ama karşılarında da çok büyük bir demokrasi mücadelesi çok güçlü bir mücadele iradesi vardır. Bu iş sadece HDP'nin meselesi olarak görülemez, bu mesele bütün Türkiye'deki adalet ve demokrasi güçlerinin meselesidir. Deniz Poyraz yoldaşımız elbette ölümsüzdür, anısını yaşatmanın yolu bu cinayeti bütün bağlantılarıyla aydınlatmaktan geçiyor. Kim ki bu meseleyi sadece HDP'nin sorunu görürse ülkede karanlığın yayılmasına ortaklık etmiş olacaktır. Cinayet gününe ortaya konulan dayanışmayı bundan sonra hakikate ve adalet mücadelesini büyüterek sürdürmek herkese düşen önemli bir sorumluluktur, tarihi bir görevdir. Bu karanlığı yeneceğiz, bu ülkeye demokrasi, adaleti, barışı getireceğiz. Bu yolda kararlıyız Deniz Poyraz yoldaşımız sana söz olsun, senin gibi bu uğurda katledilen tüm yoldaşlarımıza sözümüz olsun mutlaka başaracağız."

KGB İZMİR: DENİZ'İ KATLETMENİN BİRÇOK ANLAMI VAR
Sincar'ın konuşmasının ardından, "Sözü Deniz Poyraz'ın kız kardeşine bırakıyoruz" diyen erkekler arkaya geçti. Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Didar Gül, "Deniz'i katletmenin birçok anlamı olduğunun farkındayız. Aslında Kürt halkına bitmek bilmez saldırıları minvalinde gerçekleşen, erkek devlet aklının geldiği noktanın en çıplak haliydi" dedi.

'BU DAVA KADINLARIN DAVASIDIR'
Bu gözdağını gören direnenlerin yanıtı sokaklarda direnişle verdiğini söyleyen Gül, bulundukları hapishaneye işaret etti. "Bizim buraya mahkeme dememizi, adalet çıkacağını ummamızı bekliyorlar" diyen Gül, buradan çıkacak adaletin erkek devlet aklının sunduğu "adalet"ten başka bir şey olmayacağını kaydetti ve Deniz için adaleti  sokakta isyanla getireceklerini belirtti. Tetikçi Onur Gencer'in katliamın küçük bir parçası olduğunu dile getiren Gül, tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceğini belirtti. Gül, "Bu dava Kadınlar Birlikte Güçlü'nün davası, bu dava kadınların davasıdır" vurgusu yaptı.