19 Eylül 2024 Perşembe

Demirtaş: Barış ortamı AKP'nin nefesini kesiyor

HDP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Selehattin Demirtaş, AKP'nin toplumda yarattığı tahribattan ekonomik krize ve siyasi rehinelik durumuna kadar bir dizi başlıkta değerlendirmelerde bulundu.
Edirne Hapishanesi'nde tutuklu bulunan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Yeni Yaşam gazetesinin sorularını yanıtladı.
 
Durumunun "siyasi rehinelik" olduğunu ve serbest bırakılmasının hukuka değil siyasi gelişmelere bağlı olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Buradan kampanya yürütüyormuş gibi davranıp, bu adaletsizliği meşrulaştırmak doğru değil. Ben kampanya falan yürütmüyorum" dedi. 
 
Demirtaş, ayrıca toplumun AKP ve Erdoğan'dan bıktığını ve AKP'nin motive olamadığını, bu nedenle attığı tweetlerin AKP'yi rahatsız ettiğini belirtti. 
 
AKP'NİN YARATTIĞI TAHRİBAT BÜYÜK
 
AKP'nin 16 yıllık iktidarı boyunca yarattığı tahribatın birkaç ayda silinemeyecek kadar büyük olduğunu belirten Demirtaş, "İktidara gelirsek ilk yılda temel sorun alanlarının birçoğunda ciddi mesafe kat edebileceğimizi düşünüyorum. Özellikle OHAL'in hemen kaldırılması, haksız sonuçlarının tümünün telafisi, Kürt sorunu, AB süreci, ekonomide iyileşme, işsizliğin ve enflasyonun düşürülmesi, basın özgürlüğü, adil bir yargının inşası gibi konularda, bir yılda ciddi bir çözüm noktasına gelmiş oluruz" dedi.
 
AKP KENDİNİ SAVAŞLA VAR EDEBİLİYOR
 
AKP'nin kendini savaşla var ettiğini ve barış ortamının nefesini kestiğini ifade eden Demirtaş, "Biz iktidara gelince, bütün bölge halkları ve devletleriyle diyaloğa dayalı barışçıl bir ilişki başlatacağız. Mezhepçi, milliyetçi, müdahaleci dış politika çizgisini tümden değiştireceğiz. Neo-Osmanlıcılık gibi alt emperyal heveslerle kırılıp dökülen bütün bölge politikalarını eşitler arası hukukla onaracağız. Suriye ve Irak'ın kendi halklarıyla barışçıl, demokratik çözümlere gitmeleri için kolaylaştırıcı olacağız. İlle de bir taraf tutacaksak zalimden yana değil, ayrım gözetmeksizin ezilen bütün halklardan yana taraf olacağız" dedi.
 
RANTÇI EKONOMİNİN İFLASI
 
"Dışarıdan gelen sıcak para akışına dayalı, rantçı bir ekonomik büyümeyi hedeflediler ve bunun ceremesini şimdi bütün toplum çekiyor. Oysa yapılması gereken şey, ne pahasına olursa olsun büyümek değil, üretime dayalı kalkınmak olmalıydı" diyen Demirtaş, tarım, hayvancılık, turizm, madencilik, sanayi alanlarında yerli üretimi artıracak tedbirler almak yerine, yabancı sermayeyi teşvik etmeye yönelik politikaları eleştirdi.
 
Demokrasi, adalet ve barış konularında acilen normalleşme adımı  atacaklarını, yatırım finansmanlarını üretime ve istihdam artırıcı projelere yönlendireceklerini, her şehre güneş ve rüzgâr santralleri kuracaklarını söyleyen Demirtaş, "Bir metrekare ekilmemiş arazi kalmayacak şekilde tüm ülkeyi seferber edeceğiz. Barışa bağlı güvenlik koşullarını yaratıp, ülkenin her yerinde turizmi canlandıracağız" dedi.