19 Eylül 2024 Perşembe

Demirtaş, Avrupa'nın ihlaller karşısındaki tutumunu eleştirdi

Fransa'da yayınlanan L'Humanité Dimanche'ın sorularını yanıtlayan HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Avrupa ülkelerini eleştirdi, "Aynı samimiyetsizliği aday ülke Türkiye konusunda da sergiliyorlar. Çoğu zaman buradaki ihlallere karşı sessiz kalmayı tercih ediyorlar" dedi. HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Fransa'da yayınlanan L'Humanité Dimanche'ın sorularını yanıtladı.
 
"Erdoğan'ın zindanlarından seçim kampanyası yürütüyorum" diyen Demirtaş, seçim kampanyasına ilişkin şunları söyledi: "Sadece cezaevindeyken bu sorumluluğu tam olarak üstlenebilir miyim acaba diye bir kaygım vardı. Ancak dışarıdaki milyonlarca gönüllü genç ve kadın arkadaşım seçim kampanyasının yükünü omuzlayarak benim kaygılarımı giderdi. Elbette çok tuhaf ve trajik bir durum benimkisi. Kendimi onore edilmiş, güçlü ve moralli hissediyorum, fakat adil olmayan bir durumla karşı karşıya kalmış olmaktan da seçmenlerim adına üzüntü duyuyorum."
 
Demirtaş, partisinin seçim bildirgesine ilişkin, "Önceliğimiz yeni bir anayasa olacak. Tüm toplumsal kesimleri, yurttaşların temel haklarını güvence altına alan; özgürlüklerin, eşitliğin, yargı bağımsızlığının, kadın özgürlüğünün ve çevre haklarından hayvan haklarına kadar her özgürlük alanının güvencesi olacak bir demokratik anayasanın yapım sürecini destekleyeceğiz" dedi. Demirtaş, içeride ve dışarıda barışı destekleyeceklerini belirtti.
 
Demirtaş, Avrupalı siyasetçilere ise şu çağrıyı yaptı: "Avrupa’nın birçok hükümeti insan hakları konularında samimiyetsiz bir politika izliyor. Mülteci ve sığınmacılar konusu başta olmak üzere kendi ülkelerinde yaşanan dramlara sadece güvenlik ve ekonomi açısından yaklaşıyorlar. Aynı samimiyetsizliği aday ülke Türkiye konusunda da sergiliyorlar. Çoğu zaman buradaki ihlallere karşı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. AİHM bile bizim haksız tutuklama dosyamızı 1,5 yıldır gündeme almadı. Ancak Avrupa halklarının ve muhalefetinin bu konularda daha duyarlı olacağına, kendi hükümetlerine karşı seslerini yükselteceklerine inanıyorum."