28 Eylül 2024 Cumartesi

'Davalarının sürdürücüsü olacağız'

Silopi'de ve Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Şırnak, Mardin ve Van'da anıldı. Anmalarda, Kürt kadınlarının sömürgeci savaş politikalarının hedefi olduğu vurgulanarak, mücadeleyi büyütme sözü verildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde özyönetim direnişleri sürecinde 4 Ocak 2016'da katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır, Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yapılan saldırıda katledilen Emine Kara (Evin Goyi), Özgür Kadın Hareketi tarafından HDP Silopi İlçe Örgütü'nde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Anmaya, Demir, Uyar ve Nayır'ın aileleri, HDP milletvekilleri Nuran İmir, Serpil Kemalbay ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk sözü HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter aldı. Devrimci kadınların mücadelesini sonuna kadar yürüteceklerini söyleyen Külter, "Failler hesap verene kadar, bizler onların davasının sürdürücüleri olacağız. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Sinevizyon gösteriminin ardından Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir konuştu. Katledilen kadınların anıları önünde saygıyla eğildiğini belirten Demir, "Ülkeyi ancak kadınlar özgürleştirebilir. Daha bize ne kadar zulmedecekler? Bizler yıllardır Sayın Öcalan'dan haber alamıyoruz. Kürtler neden sessiz? Evin Goyi ne yapmıştı size? Evin Paris'i korudu, neden Paris onu koruyamadı? Kadınlar neden hala ayağa kalkmıyor? Bugün mücadele eden bütün kadınlar öldürülüyor. Bizim tahammülümüz kalmadı" ifadelerini kullandı.

Kürt halkına dönük katliamlara dikkat çeken Demir, bu durumu kabul etmeyeceklerini vurgulayarak ayağa kalkma çağrısı yaptı.
 
HDP milletvekili Serpil Kemalbay, kadınların özgürlük mücadelesinin öznesi olduğunu vurguladı. "Seve Demir bir partinin meclis üyesiydi, Fatma Uyar Kürt kadın hareketinin öncü kadınlarındandı, Pakize Nayır Halk Meclisi Eşbaşkanıydı. Hepsi siyaset yapan kadınlardı. Kurdistan ve Türkiye'de radikal bir değişimi yaratmak için mücadele ediyorlardı" diyen Kemalbay, sömürgeci egemen devlet düzeninin kadınların özgürlük isteğinden korktuğunu kaydetti. Devletin sömürü düzenini değiştirmek için ayağa kalkan herkese katliamlarla saldırdığını dile getiren Kemalbay, bu katliamlardan hesap soracaklarının altını çizdi.

Anma programından sonra kadınların mezarları ziyaret edildi. Mezarlık ziyaretinde söz alan HDP milletvekili Nuran İmir, 7 yıl önce katledilen yoldaşlarının emeklerini ve mücadelelerini unutmadıklarını vurguladı. İmir, "Bu arkadaşlarımızı unutturmak isteyenler yanılmasın, unutmayacağız. Onların mücadelesi bizim kıblemizdir. Bizler ölümden daha fazlayız ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Van ve Mardin'de HDP İl Örgütü binalarında gerçekleştirilen anmalara çok sayıda kişi katıldı. Anmalarda, Kürtlere dönük katliam politikalarının dünyanın her yerinde sürdürüldüğü vurgulanarak, katledilen Kürt kadınların mücadelesine sahip çıkma ve direnişi yükseltme sözü verildi.