24 Eylül 2024 Salı

Danacı: SGDF kriminalize edilmek isteniyor

SGDF Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı'nın da aralarında olduğu 9 sosyalistin ilk duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan SGDF Eşbaşkanı Danacı, "SGDF kriminalize edilmek isteniyor" dedi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Yaren Tuncer ve Okan Danacı, MYK üyesi Senem Pektaş, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Meclis üyesi Tanya Kara, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi Birkan Polat, Özge Doğan, Alev Özkiraz, Can Papila ve Deniz Bahçeci'nin tutsak, muhabirimiz Elif Bayburt ve Gençlik Komünlerinden Devrim Barış Yılmaz'ın tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmadan saatler öncesi İstanbul Adliyesinin içi, davanın görüldüğü duruşma salonunun koridorunda çevik kuvvet polisleri ve sivil polislerin konuşlandırıldığı, Çağlayan Meydanı ablukaya alındı, arka sokaklarda bulunan kafeler ve parklar sivillerle ablukaya alındı.

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Cumartesi Annelerinden Hanife Yıldız, BEKSAV, ESP temsilcilerinin katıldığı duruşmayı gençlik örgütleri, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi de izledi.

Tutsak ve tutuksuz yargılananların bir arada konuşması mahkeme başkanı tarafından engellendi. Öte yandan mahkeme başkanı salona sınırlama getirdi. Avukatların itirazı sonucu sınırlama kararı kaldırıldı. Ancak çok sayıda sivil polis duruşmada konuşlandırıldı.

SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, iddianamede suç olarak yer alan tüm suçları tek tek çürüterek söz aldı.

SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, "Bu iddialardan biri Suruç katliamıyla ilgili, anma suç sayılıyor. Yıldönümünde adalet istemek suç değildir. 20 Temmuza bir hafta kaldı, arka tarafta Suruç'ta katledilen arkadaşlarımızın aileleri, yaralılar var. Ben önce Suruç'ta yaşamını yitiren arkadaşlarımı anıyorum" dedi.

'İDDİANAMEDEKİ HERŞEY DOĞRU'
İdidanameyi hapishanede, ring aracında okuyarak anlamaya çalıştığını ifade eden Danacı, "Çünkü iddianamedeki her şey doğru. Mesela diyor ki SGDF, YÖK protestosuna katıldı, doğru protesto ettik hala ediyoruz. Litvanya'da NATO toplantısı var bunu da protesto ettik. İddianamede deniliyor ki YÖK'ü NATO'yu protesto ediyor, 8 Martlara katıldı diyor. Çok doğru" diye belirtti.

'1 MAYIS'A KATILMAK SUÇ DEĞİLDİR'
İddianamede 1 Mayısında olduğuna dikkat çeken Danacı, "Son 1 Mayısa 1 milyon kişi katıldı. 9 kişiyiz. Bir milyon kişiyi de tutuklayın demiyorum ama şu 9 kişiyi beraat ettirmeniz gerek. Sadece ben söylemiyorum. Bu bahsettiğimiz eylemlere binlerce genç katılıyor, mahkeme de bunu suç saymıyor" diye kaydetti.

Basın açıklaması, miting, buluşma, konser bunlara katılmanın suç olmadığını vurgulayan SGDF Eşbaşkanı Danacı, konuşmasına şöyle devam etti: "Suç olmadığı için tek tek anlatmayacağım, açıklamayacağım. Bu eylemlere sosyal medyada çağrı yapılıyor, afişini basıyoruz, bildirisini dağıtıyoruz. Genel kurulumuz olacak binlerce genç gelsin katılsın diyoruz emniyet geliyor, kapıda bize GBT yapıyor. Bizim yasadışı faaliyet yapma şansımız var mı?

'SGDF KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
"Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bize mesaj attı, 'dernek indirimi yaptık, uçağa özel indirimle binebilirsiniz' diye. Madem ben 'terör örgütü mensubuyum' İçişleri Bakanlığı bana neden mesaj atıyor? Olabilir mi bu. Eşbaşkan olduğumuza dair, 'tespit edilmiştir', Birkan Polat'ın MYK üyesi olduğu anlaşıldı. Nasıl anladınız. Twitter'da yazılmış, oradan anlamışlar. Bu salonun yarısı oradaydı. Basına demeç verdi. Tutuklandık A Haber 4 gün adımızı haykırdı. Garip garip görüntüler yayınlandı. Onlara sorarsanız, silahla bombayla yakalandık. SGDF kriminalize edilmeye çalışılıyor."

Konuşmasında Suruç katliamına da değinen Danacı, "Suruç'ta 33 arkadaşımız katledildi. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu geldi ziyaret etti, eşbaşkanlarımızı gördü. Biz terör örgütlüysek nasıl bizi ziyaret edebiliyor. Biz SGDF olarak Suruç'ta katledildik, ama bugün Suruç'un hesabını sorduğumuz, Suruç şehitlerini andığımız için yargılanıyoruz" dedi.

'SGDF BAŞKANI HANGİ TARİHTE SUÇ OLDU'
Danacı, "SGDF iki yılda bir genel kurulunu toplar, devlet kurumları gerekli denetimleri yapar. Ben de SGDF'nin eşbaşkanıyım. Bu göreve devam ediyorum. Benden önce de başkanlık yapanlar oldu. SGDF başkanı olmak hangi tarihte suç oldu" diye konuştu.

İDDİALARI TEK TEK ÇÜRÜTTÜ
Danacı'nın iddianamesinde Cumartesi Anneleri eylemine katılmak, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un mezar anmasına katılmak, 12 Mart ayaklanmasının yıldönümünde Gazi Mahallesinde gerçekleşen yürüyüşe katılmak, ölümsüzleşen devrimcilerin cenazelerine katılmak suç olarak yer alıyor.

'CUMARTESİ ANNELERİ EYLEMİNE KATILMAK SUÇ OLAMAZ'
Cumartesi Annelerine katılmanın dosyada suç olarak yer aldığına dikkat çeken Danacı, "12 Mart'ta Gazi'de bir ayaklanma oldu. Hasan Ocak kaçırıldı, gözaltında kaybedildi. Bugün Cumartesi Anneleri kayıp yakınları için meydanlarda mücadele yürütüyor. Cumartesi Annelerinin eylemlerine katılmak suç değildir" dedi.

'DEVRİMCİLERİN CENAZESİNE KATILMAK SUÇ DEĞİLDİR'
İlerici, yurtsever, devrimci herkesin cenazesine katıldıklarına yönelik hakimin sorusuna ise Danacı, "Devrimcilerin, katledilenlerin, mücadele edenlerin cenazesine katılmak suç değildir" dedi.

'GAZİ MAHALLESİNDE BİNLERCE KİŞİYLE HASAN OCAK İÇİN YÜRÜDÜK'
Hasan Ocak için 5 bin kişinin katılımıyla 12 Martta düzenlenen yürüyüşün dosyada suç olarak yer aldığını söyleyen Danacı, "Kaybedenler kaybedecek" sloganını attığını söyledi ve bunu savundu. 12 Martta katledilen insanların fotoğrafları o yürüyüşte görevliler tarafından dağıtılıyor ve biz taşıyoruz" dedi.  Yürüyüş sonrası Gazi Mahallesinde Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın mezar anmasına katıldıklarını, bu isimlerin gözaltında kaybedildiğinin altını çizen Danacı, bunun suç olmadığının da altını çizdi.

'BİZİM ÖRGÜTLERLE BAĞIMIZ SOSYALİZM İDDİAMIZDIR'
ESP ve SGDF arasında bir bağ olup olmadığına yönelik ise Danacı, "Bizim ESP ile tek bağımız ESP'nin de sosyalist olması. Arkada çok sayıda örgütten insan var onlarla da yan yana mücadele ediyoruz, bağımız sosyalizm. TİP'in milletvekili Can Atalay tutuklu onunla ilgili yapılan çağrılara SGDF katılır çünkü bir haksızlık var" ifadelerini kullandı.