19 Eylül 2024 Perşembe

Désir: Medya çeşitliliği korunmalı

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, internet yayınlarının kısıtlanmasına dair hazırladıkları raporu Türkiye'deki yetkililere sundu. Désir, medya çeşitliliğinin korunması gerektiğini ifade etti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, internet yayınlarının kısıtlanmasına dair hazırladıkları raporu bir mektupla birlikte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e gönderdi. 
 
Désir mektubuna dair, "Bu çağrının amacı, yetkililere bu alandaki uzman görüşlerini sunmaktır" dedi.
 
Medya Özgürlüğü Temsilcisi mektubunda, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 19. Maddesi, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 19. Maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve AGİT'in özgürlükleri koruma konusundaki taahhütler gibi ifade ve basın özgürlüğü konusundaki çeşitli hükümlere atıfta bulundu.
 
İnternette yayın yapan basın kuruluşlarına lisans iptali yolu açan torba tasarıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Désir, "Ülkenizde çok sesli medya alanının giderek daralması konusunda endişeliyim. Türkiye'de geleneksel yazılı basının üzerindeki baskıya bağlı olarak internet medyası habere ulaşmak ve farklı bilgiler almak konusunda ana platform haline geldi. Bu alanda yayın yapan mecralara yönelik kısıtlama girişimleri sadece özgür basına olan baskıyı artıracaktır" diyerek endişelerini paylaştı. Désir, "Bu nedenlerden dolayı, TBMM üyelerinin raporumuzdaki  önerileri değerlendireceklerini ummuyoruz" diyerek mektubunu sonlandırdı.