24 Eylül 2024 Salı

Cumartesi Anneleri devlet zulmüne direniyor

Gözaltında kaybedilen sevdiklerini aramakta ısrarcı Cumartesi Annelerine devletin zulmü sürüyor. 954. hafta açıklamasında yine darp edilerek kayıp yakınları gözaltına alınırken, Hanife Yıldız'ın elinde bulunan ve oğlu Murat'a ait küçük fotoğraf polis tarafından yırtıldı, kayıp yakınlarına gözaltında darp edildi, avukatları Çelik, psikolojik ve fiziki işkenceye uğradı.

Cumartesi Annelerinin adalet mücadelesi sürüyor, devlet ve polisin kayıplar mücadelesine düşmanlığı da. Gözaltında kayıplarla buluşma ve hafıza mekanı, 700. haftaya yönelik polis saldırısı ve işkenceli gözaltılar sonrası kayıp yakınlarına yasak.

CUMARTESİ ANNELERİNİN AVUKATI ÇELİK FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK İŞKENCEYE UĞRADI
Anayasa Mahkemesi (AYM) yasak kararına ilişkin iki kez ihlal kararı verdi. Bu kararların ardından Cumartesi Anneleri 13 haftadır Galatasaray'a yürüyor, her hafta en iyi ihtimalle ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınıyor. 8 Temmuz 2023'te 954. hafta açıklamalarını Galatasaray'da yapmak isteyen ailelere polis saldırdı, aileler kelepçelenerek gözaltına alındı. Bu hukuksuzluğa tepki gösteren avukat Murat Çelik, işkenceyle gözaltına alındı. Çelik, gözaltı ve hastane işlemleri uzatılarak psikolojik işkenceye de maruz kaldı.

KAYIP YAKINLARI İŞKENCE GÖRDÜ
Kayıp yakınları Maside Ocak ve Ali Tosun da gözaltında işkenceye uğradı. Kayıp yakınlarının vücutlarında kötü muamelenin izleri gözle görünür biçimde.

ÜÇ FARKLI HASTANEDEN SERBEST BIRAKTILAR
Akşam saatlerinde ise gözaltındakiler Seyrantepe, İkitelli ve Ümraniye'de bulunan üç farklı hapishaneden serbest bırakılarak ayrı bir eziyete daha uğradı.

MURAT YILDIZ'IN KÜÇÜK FOTOĞRAFI YIRTILDI
Gözaltında kaybedilen oğlu Murat için yıllardır mücadele yürüten Hanife Yıldız'ın elinde bulunan küçük fotoğraf polisler tarafından yırtıldı. Avukat Eren Keskin, durumu şu sözlerle aktardı: "Bugün gözaltından hastaneye getirildiğimizde gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife anne çocuğunun küçük bir fotoğrafını eline aldı. Bir Kadın polis fotoğrafı yırttı. Hanife annenin ‘affet beni oğlum' haykırışı yaktı hepimizi."

HANİFE YILDIZ'IN ADALET MÜCADELESİ
Hanife Yıldız, İzmir'de 19 yaşındaki oğlunu polis tarafından arandığı sırada, 23 Şubat 1995'te Bornova Özkanlar Asayiş Şubesine giderek Komiser Ramazan Kaya ile polisTahir Şerbetçi'ye teslim etti. Aradan üç gün geçtiği halde Murat eve dönmeyince anne Hanife Yıldız, Bornova Özkanlar Asayiş Şubesine gitti ancak sorularına net yanıtlar alamadı. Çelişkili açıklamalar karşısında Hanife Yıldız ısrarını sürdürünce yetkililer, Murat'ın Emniyet'te verdiği ifadesinde silahı İstanbul Kartal'da sakladığını söylediği için onu polisler nezaretinde İstanbul'a gönderdiklerini, yolda Murat'ın feribottan denize atlayarak kaçtığını iddia etti. Annenin itirazlarına karşın Murat'tan bir daha haber alınamadı. Hanife Yıldız İstanbul'a gelerek Cumartesi Annelerine katıldı. Açılan davada, polislere yalnızca "görevi ihmal"den 1 lira 18 kuruş para cezası verildi. Yeniden soruşturma açılmasını talep etti. Açılan soruşturma iki yıl sonra takipsizlikle sonuçlandı. AYM'ye bireysel başvuru yapıldı.