28 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: 2023'te herkes için adalet sağlansın

927'nci haftasında 2023'te herkes için adaletin sağlanması talebini yükselten Cumartesi Anneleri, hükümete çağrı yaparak hakikatin açığa çıkarılmasını ve Cumartesi Anneleri'ne dönük yasaklama ve baskıların son bulmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, 927'nci haftasında 2023'te herkes için adalet talebini yükseltti. Online gerçekleştirilen açıklamayı gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren okudu.

2023'te bu topraklarda süren hukuk ve adalet krizinin son bulmasını dilediklerini söyleyen Eren, "Herkes bu günü yeni yılı karşılama telaşında geçirecek. Biz ise gözaltında kaybedilen insanlarımıza olan sonsuz özlemimizin ve iktidarlar tarafından bize dayatılan belirsizliğin gölgesinde geçireceğiz" dedi.

Adaletin sağlanması umutlarını her zaman diri tutacaklarını kaydeden Eren, 2022'de adaletteki ısrarlarının üzerindeki baskı ve yasakların katmerlendiğini vurguladı. Galatasaray Meydanı'nın hala yasak olduğuna işaret eden Eren, "Sadece Galatasaray Meydanı değil, kimsesizler mezarlığına karanfil bırakmamız ve yargılandığımız dava öncesi adliye önünde bir araya gelmemizin de zor kullanılarak engellendiği bir yıl oldu 2022" dedi.

700'üncü hafta buluşmasına yaşanan polis saldırısı sonucu açılan dayanaktan yoksun davanın sürdüğünü hatırlatan Eren, iktidara hakka, hakikate ve adalete düşman uygulamalara son verme çağrısı yaptı. Hükümetin yıllardır gösterdiği kayıtsızlığın gözaltında kaybetmenin suç olduğu gerçeğini ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Eren, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹"Devlet, bu topraklarda işlenen gözaltında kaybetme suçlarındaki sorumluluğunu kabul etsin, kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerini açığa çıkartacak mekanizmaları hayata geçirsin.
🔹Zorla kaybetme suçu, Türk Ceza Kanunu'nda insanlığa karşı suçlar başlığı altında düzenlensin.
🔹Gözaltında kaybetme suçunun faili olan devlet görevlileri üzerindeki cezasızlığa son verilsin ve evrensel hukuka göre yargılanmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılsın.
🔹Devlete, gözaltında kaybetme suçunun kesin olarak önlenmesi, kayıpların sorumlularının cezalandırılması ve ailelerinin kaybedilen yakınlarıyla ilgili gerçekleri öğrenmesi için sorumluluk yükleyen 'Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme' derhal imzalansın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Eren, şu ifadeleri kullandı: "Siyasi sorumluluğunuzun gereği olarak bu taleplerimizi karşılamak sizin görevinizdir; bize karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Bize yönelik hukuku ve tüm insanlık değerlerini çiğneyen yasaklama uygulamalarına son verilmesini sağlayın. Kayıp davalarını siyasi konjonktüre göre açılan, yine siyasi konjonktüre göre kapanan davalar olmaktan çıkarın. Yargı sisteminin yalnızca hukuka bağlı olarak çalışmasını sağlamak görevinizi yerine getirin."